het zoekend hert°the searching deer

Helder denken in donkere tijden – alhier, bij ons!

Beleven we barre tijden? Of nog maar de bitse aanvang daarvan? Filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer engageert zich in 2017 met extra gedreven denk- en daadkracht, tegen de algemene stroom in. Daarom worden pittige projecten uitgedacht, samen met creatieve partners en zorgzame geestgenoten. Nieuwe initiatieven die in staat zijn inzicht, inspiratie en verlichting te bieden.

Vanaf september 2017 start ons nieuwe project Doorheen de duisternis – over Het donkere denken als weg naar verlichting. Daarin komen de meest duistere, soms naargeestige, maar altijd strijdvaardige denkers voor het voetlicht, van Heraclitus (zie afbeelding) en Blaise Pascal tot Albert Camus en verder. Met de focus op filosofen en literaire auteurs waarvan de persoonlijke helletocht toch inspirerend kan werken.

Wie vreest dat zo’n traject al te neerdrukkend, angstaanjagend of zuurstofloos zou zijn – juist niet! – vindt in Het zoekend hert toch z’n gading. Denk maar aan voorbije totaalprojecten zoals De Groote Oorlog in ons hoofd, Pijn en plezier van het politieke dier, Denkers van de radicale ommekeer en de lopende reeks over de filosofen en sociologen van de Frankfurter Schule. Elk jaar organiseren we trouwens De Spoorzoekers, met filosofische reisschrijvers, geregeld ook boekpresentaties, meesterklassen en kunstevents. Heel nieuw is ons proefproject The Mix of Minds, waarin bekende en onbekende denkers elkaar ‘live’ inspireren en enthousiasmeren, quasi in het geheim, in onze intieme, stilaan vermaarde beschutte denkplaats.

Wij heten ook u graag welkom op één van deze initiatieven. Een overschouw vindt u bij Onze activiteiten. Wellicht tot weldra, dan maar?

Eddy Strauven
Gastheer en coördinator