het zoekend hert°the searching deer

Helder denken in donkere tijden – alhier, bij ons!

Beleven we barre tijden? Of nog maar de bitse aanvang daarvan? Filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer engageert zich in 2017 met extra gedreven denk- en daadkracht, tegen de algemene stroom in. Daarom worden pittige projecten uitgedacht, samen met creatieve partners en zorgzame geestgenoten. Nieuwe initiatieven die in staat zijn inzicht, inspiratie en verlichting te bieden.

Vanaf 17 september 2017 start ons nieuwe project Doorheen de duisternis – over Het donkere denken als weg naar verlichting. Daarin komen de meest duistere, soms naargeestige, maar altijd strijdvaardige denkers voor het voetlicht, van Heraclitus (zie afbeelding) en Giacomo Leopardi tot Albert Camus en verder. Met de focus op filosofen en literaire auteurs waarvan de persoonlijke helletocht toch inspirerend kan werken.

Wie vreest dat zo’n traject al te negatief of zuurstofloos zou zijn – juist niet! – vindt in Het zoekend hert toch z’n gading. In het weekend van 11 en 12 november 2017 organiseerden we bijvoorbeeld het tweedaagse ernstig-ironische cultuurevenement De Toekomst van het Avondland naar aanleiding van de eerste Nederlandse vertaling van het meesterwerk ‘Der Untergang des Abendlandes’ van Oswald Spengler, met op het programma boeiende filosofische lezingen, maar ook muziekoptredens, een leesmarathon en een theatrale talkshow.

Wij heten ook u graag welkom op één van onze initiatieven. Een overschouw vindt u bij Onze activiteiten. Wellicht tot weldra, dan maar?

Eddy Strauven
Gastheer en coördinator