Sandra Langereis wint Libris Geschiedenis Prijs

DE WEERKLANK VAN ERASMUS BLIJFT MAAR KLINKEN

Sandra Langereis is met Erasmus: dwarsdenker de ultieme winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2021. In een speciale live-uitzending van OVT reikte juryvoorzitter Khadija Arib de prijs van €20.000 uit voor ‘het beste historische boek van dit jaar’. Om meerdere goede redenen juichen ook wij mee, vanuit Het zoekend hert

Want ook voor ons filosofiehuis is dit heuglijk nieuws, dat we graag delen. Met Sandra Langereis is namelijk het voorbije jaar een innige verbinding ontstaan. Zo realiseerden wij in onze reeksNiet zomaar een boek een uitgebreid videogesprek over haar unieke boek (interview: Alexander Roose). Deze buitengewone schrijfster en historiografe figureerde ook in een aflevering van ons project Vrij lezen in de natuur en schreef voor onze website bovenop nog een zinderende getuigenis over haar Dylan-genegenheid naar aanleiding van ons ‘Bob, till we drop’-project’ bij de 80ste verjaardag van de grootmeester.

Uit het juryrapport van de Libris Geschiedenis Prijs:Erasmus is een fascinerende en leerzame biografie over een van de markantste denkers uit de geschiedenis. Sandra Langereis gaat in haar onderzoek als een detective te werk, en reconstrueert waarom het voor Erasmus van het grootste belang was om in verschillende levensverhalen zijn geboortejaar te verhullen. Dit boek maakt inzichtelijk wat het humanisme en de Renaissance écht hebben betekend en laat zien waarom Erasmus, gedreven door zijn zoektocht naar de oorsprong van taal en verhaal van de Bijbel, een van de grootste humanisten ooit is. In krachtige zinnen laat Langereis de lezer kennismaken met Erasmus als mens, met al zijn goede en slechte eigenschappen. Deze originele biografie laat niet alleen zien dat Erasmus een briljant auteur was, maar ook welke ongekende weerklank zijn pen en woord hadden.”

Dwarsdenkers onder elkaar

Wij kunnen het niet veel beter verwoorden. Maar wel nog dit toevoegen, met extra veel genoegen: in haar interview vergeleek Sandra Langereis de oude humanist met de eigentijdse dwarsdenker … Bob Dylan, jawel. Dit op basis van heel eerlijke gevoelens en inzichten die blijkbaar al opstaken bij het schrijven van haar boek. Als dat niet bijzonder relevant is – én authentiek!

De aflevering van OVT is hier te bekijken en te beluisteren.

NIEUWS 17-12-2021  Intussen is Sandra Langereis met Erasmus: dwarsdenker ook genomineerd voor de nieuwe Vlaamse literatuurprijs: de Boon. Meer bepaald in de categorie fictie en non-fictie, samen met Revolusi van David Van Reybrouck en nog dertien andere titels. Midden januari 2022 wordt de shortlist (5 boeken) bekendgemaakt. Op 24 maart 2022 bekroont de Boon voor de eerste keer een winnend boek in CC De Grote Post in Oostende. De winnaar krijgt €50.000.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo