VERHALEN OVER ERASMUS – MET SANDRA LANGEREIS & ALEXANDER ROOSE

HET ZOEKEND HERT REALISEERT NIEUWE VIDEOPROJECTEN MET TOP-BIOGRAFE, IN SAMENWERKING MET HUMANISTISCH VERBOND, DE BEZIGE BIJ EN ERASMUSHUIS

Erasmus is een van de belangrijkste auteurs en denkers van de Lage Landen, en zelfs van heel Europa. Het grootste deel van zijn leven en werk bleef echter tot nu toe onderbelicht, mede omdat hij zijn werken en brieven in het Latijn schreef. Sandra Langereis is de eerste auteur die zijn levensverhaal én persoonlijkheid recht doet. En dat in een onvergelijkbaar sterke biografie van meer dan 700 bladzijden: Erasmus: dwarsdenker.

Dubbel videoproject

Het zoekend hert doet de denker en zijn biografe recht door weldra een dubbel videoproject te lanceren: een interview in de reeks ‘Niet zomaar een boek’, waarin Sandra Langereis in gesprek gaat met prof. dr. Alexander Roose, daarnaast een nieuwe aflevering van ‘Vrij lezen in de natuur’, opgenomen in de filosofische tuin van het unieke Erasmushuis in Anderlecht. Weldra allebei beschikbaar via deze website. Dat willen zeggen: respectievelijk vanaf PAASDAG 4 APRIL 2021 om 14:00 en vanaf ZONDAG 25 april 2021 om 11:00.

Geniaal en brutaal

Desiderius Erasmus verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet. Sandra Langereis creëert een wonderbaarlijk verhaal door Erasmus’ enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Zij presenteert de beroemde humanist als een dwarsdenker. Zo toont zij hem zowel als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met inquisiteurs als met Luther. Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een bewogen tijdvak: een eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van geschiedenis invoelbaar.

Een levendige biografie
Erasmus: dwarsdenker.
Beknopte titel van een buitengewoon boek, schitterend uitgegeven door De Bezige Bij. Nooit kwam Erasmus geestiger, slimmer, scherper, dapperder, dwarser, bozer, banger en, in één woord, menselijker in beeld. En niet eerder werd Erasmus’ tijd levendiger voor het voetlicht gebracht dan in deze biografie. Zowel in De Standaard der Letteren als in Humo kreeg deze publicatie vier sterren. De recensent van Humo: “Deze prachtige biografie hoort op de boekenplank van elke bibliofiel.”

Sandra Langereis innig in gesprek met prof. Alexander Roose, in Het Erasmushuis.

NIET ZOMAAR EEN BOEK #2. Auteur en biografe Sandra Langereis in gesprek met prof. dr. Alexander Roose (UGent), in het Erasmushuis in Anderlecht. Vanaf PAASZONDAG 04 APRIL 2021 om 14:00 te beleven vanuit deze website – via deze link naar vimeo.

VRIJ LEZEN IN DE NATUUR #2. Auteur en historica Sandra Langereis op wandel met Erasmus en zijn biografie in de filosofische tuin van museum Erasmushuis in Anderlecht. Vanaf ZONDAG 25 APRIL 2021 om 11:00 te beleven vanuit deze website – via deze link naar vimeo.

Sandra Langereis aan de schrijftafel van Erasmus, in het Erasmushuis in Anderlecht.

Sandra Langereis is historicus, biografe en een uitmuntende schrijfster bovendien. Haar vorige monumentale biografie, De woordenaar, over drukker en uitgever Christoffel Plantijn, werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en door de Volkskrant en Trouw verkozen tot beste biografie en beste geschiedenisboek van 2014.

Alexander Roose studeerde Romaanse filologie, filosofie en rechten. Hij was Director of studies en fellow in Cambridge en onderwijst nu Franse literatuur en cultuurgeschiedenis aan de UGent. Hij publiceerde La Curiosité de Montaigne en De Vrolijke Wijsheid. Zoeken, denken en leven met Montaigne en werkt nu aan een publicatie over Blaise Pascal.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo