FILOSOFISCHE FILMCYCLUS – THE ‘BEFORE’ TRILOGY

BEFORE SUNRISE – BEFORE SUNSET – BEFORE MIDNIGHT

Onder impuls van filosofe en auteur Katrien Schaubroeck presenteert filosofiehuis Het zoekend hert drie buitengewone rolprenten in Cinema Lumière in Antwerpen. Meer bepaald de unieke trilogie Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight van de Amerikaanse topregisseur Richard Linklater. Deze films worden telkens ingeleid met filosofische reflecties, op UNESCO’s World Philosophy Day zelfs door de officiële presentatie van een nieuw essayboekje van Het zoekend hert en auteur Katrien Schaubroeck: Thuis in de wereld, de wereld als huis. Alle betalende bezoekers krijgen dan meteen zo’n boekje mee naar huis!Before Sunrise – Before Sunset – Before Midnight.  Deze ingenieuze, sfeervolle films verhalen de liefde tussen Jesse (Ethan Hawke) en Céline (Julie Delpy), die elkaar ontmoeten op een trein reizend door Europa. Beide acteurs schreven mee aan het script, wat zich toont én indringend laat voelen in de doorleefde, heel persoonlijke gesprekken tussen hun personages. Gespreksthema’s als liefde, sterfelijkheid en geluk verlenen aan de films een uitgesproken filosofisch karakter. Ook cinematografisch zijn dit parels. Niet zomaar werd Richard Linklater, ook auteur van School of Rock (2003) en Boyhood (2014) door de kritische reviewers van Quartz uitgeroepen tot beste regisseur van de 21ste eeuw.

Elke film wordt voorafgegaan door een beknopte en gedegen filosofische inleiding (zonder spoilers!):

Donderdag 4 november 2021: Before Sunrise, inleiding: prof. Katrien Schaubroeck

Donderdag 18 november 2021: Before Sunset, inleiding: prof. Katrien Schaubroeck en auteur Bart Loos + BOEKPRESENTATIE

Donderdag 2 december 2021: Before Midnight, inleiding: prof. Katrien Schaubroeck en dr. Greg Houwer + KORTFILM IN PREMIERE

BOEKVOORSTELLING – Op donderdag 18 november, UNESCO’s World Philosophy Day, presenteren Het zoekend hert en Humanistisch Verbond voorafgaand aan Before Sunset de gelegenheidsbundel Thuis in de wereld, de wereld als huis, met een nieuw essay van prof. Katrien Schaubroeck. Alle betalende bezoekers krijgen vanwege de uitgevers gratis een exemplaar van dit tweetalige boekje (boekhandelsprijs 10 euro). Inleidende reflecties over het thema (filosofisch reizen) door de auteur en door essayist Bart Loos.

KORTFILM IN PREMIERE – Op donderdag 2 december 2021 wordt de hoofdfilm voorafgegaan door de première van een mini-roadmovie in het spoor van Katrien Schaubroeck, naar aanleiding van de presentatie van het essayboekje Thuis in de wereld, de wereld als huis. Voor deze gelijknamige film (zie onderstaande foto) werd de auteur gevolgd tijdens haar tocht naar de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte) met treinen en bus van Antwerpen Centraal naar Leusden bij Amersfoort. Het geheel werd sfeervol gefilmd en gemonteerd door Stonewood Filmhouse, in opdracht van Het zoekend hert en Humanistisch Verbond. Speelduur 15 minuten, met verrassende beelden en tal van citaten uit het essay.  

Katrien Schaubroeck (1980) is docent filosofie aan het departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen. Ze doet onderzoek naar de filosofie van de liefde. Samen met Hans Maes realiseerde ze de essaybundel Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight: a Philosophical Exploration (Routledge, 2021). Momenteel werkt ze aan een reeks over film en filosofie bij de ISVW uitgeverij, in december 2021 komt het eerste boek uit: Denken in het donker met Richard Linklater. Haar boek Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde (Letterwerk 2020) werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker.

Bart Loos (1976) studeerde kunst- en cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Hij schreef de voorbije jaren diverse essays over Franse filosofie en erotiek, onder meer voor het tijdschrift Streven. In 2014 ontving hij de Geert Grote Pen voor de beste filosofische scriptie in de Nederlandse taal. In 2019 won hij de essayprijs van filosofiehuis Het zoekend hert en cultuurtijdschrift rekto:verso. In 2020 publiceerde hij Eros. Een handleiding voor wie leeft en liefheeft bij Polis/Pelckmans.

Greg Houwer (1980) is filosoof, singer-songwriter en Alpenfietser. Hij schreef een Engelstalig filosofisch boek over Kafka (Into the White)een academisch boek over persoonsidentiteit (Getekend door het Lichaam), een filosofisch boek voor een breed publiek over identiteit en zelfbewustzijn (Ik, mezelf en wij: Over de Constructie van Onze Identiteitopgenomen in de longlist van de Socrates Wisselbeker), en enkele romans, waaronder (Het witte boek)Bij Toneeluitgeverij Janssens verscheen het toneelstuk Expeditie Antarctica.

De avonden starten om 20u met circa 20 minuten inleiding, de filmvertoning start aansluitend.

Before Sunrise duurt 97 min – ziehier de trailer

Before Sunset duurt 80 min – ziehier de trailer

Before Midnight duurt 109 min – ziehier de trailer

De drie films spelen in Lumière Antwerpen – stadsbioscoop in het FOMU, Lakenstraat 14, Antwerpen. Ticket per film: standaard: 10 euro, 65+: 9,5 euro, kind/student (-26j): 8,5 euro, tienrittenkaart: 8 euro. Voor tickets: www.lumiere-antwerpen.be. Voor extra informatie: info@lumiere-antwerpen.be – telefoon: +32 3 500 51 15. Voor alle helderheid: Cinema Lumière werkt covid-save.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo