FILMREEKS ‘VRIJ LEZEN IN DE NATUUR’ #1

#1 – TINNEKE BEECKMAN IN KASTEELDOMEIN ‘DEN BRANDT’:

‘Machiavelli en de moed voor de vrijheid’

HIER TE BEKIJKEN SINDS NIEUWJAARSDAG 01-01-2021 – VIA DEZE LINK

De natuur heeft ons te pakken, meer dan ooit. Terwijl we helemaal een deel zijn van het natuurlijk bestel, hebben we doorgaans niet dat volle bewustzijn. Maar vroeg of laat worden we herinnerd aan onze positie. Aan aspecten van de natuur die ons intrigeren, inspireren of bedreigen.

Zeker filosofen en andere totaaldenkers kunnen hier niet omheen. Daarom plaatsen filosofiehuis Het zoekend hert en Humanistisch Verbond individuele denkers en auteurs op hun eentje midden in een natuurlijke omgeving. Via een videomontage presenteren zij van daaruit hun gedachten uit nieuw geschreven werk aan aandachtige huisgezinnen of afgezonderde enkelingen voor hun PC.

KASTEELPARK DEN BRANDT

Nieuwjaarsdag 1 januari 2021 verscheen op deze webpagina de eerste aflevering van het online-videoproject ‘VRIJ LEZEN IN DE NATUUR’. Dr. Tinneke Beeckman leest in een eerste aflevering prikkelende passages uit haar boek ‘Machiavelli’s lef. Levensfilosofie voor de vrije mens’. Zij wandelt en mediteert in het weidse Kasteeldomein Den Brandt, aan de Beukenlaan in Antwerpen. Daar prijkt sinds 1911 een perfecte replica van ‘De David van Michelangelo’, waarvan het origineel in Firenze ongetwijfeld ook Niccolò Machiavelli (1469-1527) geïntrigeerd heeft. De Bijbelse herdersjongen David was voor de veelzijdige politieke denker alleszins het zinnebeeld van de strijdbare mens die land en goed tegen een agressieve vijand verdedigt.

CULTURELE NATUURFILM

In het historische kasteelpark Den Brandt in Wilrijk-Antwerpen worden cultuur en natuur meer dan ooit gefrequenteerd door mensen die rust zoeken en verademing, of die eventjes ontsnappend uit hun quarantaine aan het joggen gaan. Deze korte culturele natuurfilm, met sfeerbeelden en geheimzinnige natuurklanken van Gustav Mahler (1860-1911), zorgt voor een verademing bij de thuisblijvers, hopelijk als voorbode van een nieuw tijdperk waarin natuur en mens weer meer in evenwicht raken. In elk geval begint deze filmreeks met de nerveuze bewegingen van een exemplaar uit de familie van de watertor, het krinkelende, winkelende beestje (Gyrinus natator) dat door dichter Guido Gezellle zo symbolisch werd vereeuwigd als Het schrijverke. Een bewust gekozen zinnebeeld voor een project dat zowel qua beeld, muziek als filosofisch-literaire inhoud aan uw menselijke natuur tegemoet wil komen.

‘VRIJ LEZEN IN DE NATUUR #1 – Tinneke Beeckman: ‘Machiavelli en de moed voor de vrijheid’.  Speelduur: 17’. Sinds nieuwjaarsdag, vrijdag 1 januari 2021 gratis te bekijken en te herbekijken via deze website. Klik hier of in de foto – en kijk!

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo