ONZE TOEKOMST HERDENKEN – FILM #5

HET BELANG VAN EEN PRODUCTIEVE VERBEELDING

LEEN VERHEYEN, SIMON J. BELLENS & KATRIEN SCHAUBROECK

In de vijfde episode van ‘Onze toekomst herdenken’, onder de noemer ‘Het belang van een productieve verbeelding’, presenteert Het zoekend hert twee denkers die focussen op fantasie, verbeelding en utopie: Dr. Leen Verheyen, master in drama en doctor in de wijsbegeerte, gevolgd door Simon J. Bellens, master in de filosofie en redacteur. Prof. dr. Katrien Schaubroeck, filosofe, auteur en hoogleraar, verzorgt voor de tweede keer de beide inleidingen. Vanaf zondag 17 januari 2021 om 11 uur als geheel te bekijken via deze link.

DR. LEEN VERHEYEN – Waarom ons denken fictie nodig heeft 

“Het zijn niet alleen de concrete producten van de verbeelding die we nodig hebben, ons denken moet tout court meer getraind worden om alternatieven en nieuwe mogelijkheden te zien. En daar blijkt fictie lezen uitermate geschikt voor.”

Leen Verheyen (1984) studeerde drama en doctoreerde in wijsbegeerte met een onderzoek naar de cognitieve waarde van literaire fictie. Zij schrijft theaterteksten, poëzie en kort proza. Publiceerde in 2019 bij LetterwerkWat de lezer leert: filosofen over het nut van literatuur.

SIMON J. BELLENS – Het utopische denken als logica

“Het utopisme is zowel virtueel als reëel; bestaat uit wensdromen en paden daarheen. Het is zwanger van tijd; verenigt heden en toekomst, realiteit en mogelijkheid, draagt de wensdromen van de utopisten voor ons in zich, die in ons handelen tot uiting kunnen komen.”

Simon J. Bellens (1994) is redacteur en cultuurwerker. Master in de wijsbegeerte met een proefschrift over utopie van de passiviteit. Schreef onder meer voor Filosofie Magazine, Standaard der Letteren, G. en De Reactor. Werkt nu aan een kleine filosofie van de middelmatigheid.

PROF. DR. KATRIEN SCHAUBROECK – Inleidingen

Prof. dr. Katrien Schaubroeck, filosofe en auteur, verzorgt de inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het tweede deel van deze toekomstcyclus: Denken in de kanteling. Dus ook bij dr. Leen Verheyen en Simon J. Bellens.

Katrien Schaubroeck (1980) doctoreerde aan de KULeuven met een proefschrift over Harry Frankfurt en vervolmaakte zich internationaal, onder meer aan de Kent University in Canterbury, de Universiteit Utrecht en de Humbold Universität in Berlijn . Momenteel is zij hoofddocent aan de UAntwerpen. Zij geeft er les over ethiek, analytische wijsbegeerte en feministische filosofie. Haar onderzoek vertrekt van existentiële en ethische vragen, met bijzondere interesse in liefde, autisme en impliciete vooroordelen. Einde 2020 verscheen van haar bij Letterwerk het fijnzinnige boekje Iris Murdoch. Een filosofie van de liefde. Voor de vermaarde uitgeverij Routledge realiseerde zij een bundel over het filosofische karakter van drie films van de Amerikaanse regisseur Richard Linklater: Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight.

Deze episode is weldra als FILM #5 te bekijken en te herbekijken, ook via de startpagina van www.hetzoekendhert.be. Het uitzendschema van de cyclus vindt u hier. Onze volledige programmabrochure van 16 bladzijden met teksten en foto’s kunt u doorbladeren op issuu.com.

ONZE TOEKOMST HERDENKEN is een project van filosofiehuis Het zoekend hert, in samenwerking met Humanistisch Verbond, KnackLiteratuur Vlaanderen, Masereelfonds, Stichting Sanegeest, Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE en andere partners.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo