REVIVE 2022: ‘EEN FANTASTISCH FILOSOFIEFESTIVAL’

EEN BEKNOPT VERSLAG IN TWEE DELEN – MET BEELDEN

‘Een fantastisch filosofiefestival’. Zo omschreef een neutrale bezoeker op Instagram het REVIVE-Filosofiefestival van Het zoekend hert ° The searching deer, voorbije zondagmiddag in Arenberg Antwerpen.

1. HET FEEST IN HET ALGEMEEN

Moeilijk anders te verwoorden door wie er waarlijk met hart en hoofd bij was: sterk voorbereide sprekers, zoals professor Katrien Schaubroeck en schrijver-dichter Stefan Hertmans, unieke onderdelen zoals de theatrale interventie van actrice Barbara Claes, met haar fonkelende, filosofische ‘F’, de warme, scherpzinnige dialogen van het intellectuele gezin Claeys-Provoost, de fijnzinnigheid van Rashif El Kaoui en dr. Tinneke Beeckman, de eerlijke getuigenissen van het passionele schrijverskoppel David Van Reybrouck en Eva Rovers, over hun liefde, werk en activisme, warmbloedige welkomst- en dankwoorden, dit alles innig gecombineerd door de muzikale exploten van meester-troubadour Stef Kamil Carlens.

Extra verrassend: 315 bezoekers die filosofie bleken te prefereren boven de toen nog veelbelovende Rode Duivels en hun Marokkaanse voetbalvrienden.

Er is werkelijk nog hoop, zou je dan bijna denken. Minstens voor het filosofische reflecteren, het gezellig en eerlijk samen overwegen en het intellectuele zoeken naar troost, gedeelde hoop of reële uitwegen in de toekomst.

2. MET FOCUS OP EEN STADSBENDE

Op het REVIVE-Filosofiefestival stalen dus velen de show: een speelse actrice, alle sprekende denkers en activisten, tussendoor telkens opnieuw een meester-muzikant. Maar één collectieve stadsbende stal meteen ook de meeste harten van het publiek. Nadat Stef Kamil Carlens er weer een lap op had gegeven, presenteerde Martha Claeys, doctor in de wijsbegeerte en bolleboos, haar unieke gezin aan het publiek: de intellectuele ‘silo’ Claeys-Provoost. Alle vijf hadden ze een geheim object meegebracht dat hun individuele hoop voor de toekomst moest symboliseren. Vader Manu Claeys verraste met zijn ring van het Toekomstverbond, moeder Anne Provoost met haar bolle spiegel, die alles meer in perspectief kan plaatsen, maar de eigenaar ook een grotere mond kan bezorgen. Martha Claeys verraste nog het meest door met haar geheime elektrische leiding onder de ‘keukentafel’ uiteindelijk alles in een stralend licht te plaatsen, met behulp van de superbe, eigentijdse Led-lamp van broer Cornelius Claeys. Zo kon het stijlvolle, filosofische scheermes van broer Basil Claeys extra blinken. De jongere presentator, Bert De Meulder, zag dat het goed was. Of hield hij de ouwe coördinator extra in het oog? In elk geval: na onderlinge overeenstemming sleepte Bert het gezellige gezin Claeys-Provoost tot vooraan op het podium zoals in een echte ‘deurenkomedie’. En Stef Kamil Carlens versmolt alle goed gevoelens en rijzende twijfels door er alweer een lap op te geven…

Wat een hertelijke sfeertjes, mensen! En goed dat u erbij was – want dat hielp!

 

 

 

 

 

 

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo