DE KUNSTEN VAN JEF GEYS (3)

WAARSCHUWING!

NOG VEEL MEER MENINGEN OVER JEF GEYS OP KOMST! (DEEL 3 + SLOT)
Mensen en hun meningen. Opinies over vanalles en nog wat. Al die bronnen blijven borrelen zolang er mensachtigen zijn.
Sommigen hebben extra straffe opinies als ze kunstenaars ontwaren die van de algemene lijn afwijken. De Kempense wereldkunstenaar Jef Geys mocht het ervaren, z’n leven lang. Schrijver Walter van den Broeck componeerde al in 1970 een roman met 9 hoofdstukken waarin 9 opinies over die uitdagende artiest: ‘362.880 x Jef Geys’. Dat werk verschijnt nu in Engelse editie met losse katernen, zodat u het voortaan in alle 362.880 volgordes kunt lezen, zoals beloofd in de titel.
Op de overzichtsexpo in WIELS vindt u voldoende uitlokkers om uw eigenste mening over Jef Geys te vormen. Zo zijn er de uitvergrote ‘Zaadzakjes’, die hij jaarlijks schilderde, vanaf 1963 tot aan zijn dood in 2018. Zo ook de rollen vol ‘Vrouwenvragen’ in het Nederlands, Frans, Chinees en Hindi. Zo de documenten van zijn ‘huizen van ontucht of prostitutie’, omgezet in ‘Pro Justitia – Roman uit de jaren 60’. Zo het ‘Koffieonderleggersdagboek’, ingevulde maandkalenders als ‘Way to hell’, droge plantjes gecombineerd met foto’s van grafstenen of met pornografische pentekeningen. Maar ook zijn mega-archief met fardes en prints vol ontelbare fotonegatieven. Voortdurend wordt u herinnerd aan manipulaties en misvattingen die voortspruiten uit gewoontes, fantasieën, clichés, publiciteit, propaganda of zelfingenomenheid. Naast esthetische topwerken en zeer geëngageerde creaties ook wel komische bullshit: onvoorspelbaar, anti-typisch, onaf. Want de ontsnappingskunstenaar was ook ontspanningskunstenaar. Maar het laconieke opschrift ‘Gleichheit / Broederlijkheid / Liberté’ op een banale binnendeur drukt wellicht toch een welbewuste stellingname uit – althans in onze opinie.
De eretitel van ‘onorthodoxe conceptuele kunstenaar’ heeft Jef Geys dik verdiend, zo denken wij definitief. Ziet u dat anders? Vertel het dan zeker verder. Daar heeft u toch al die kunstvrienden voor, met hùn eigenste inzichten?
‘WAT JE ZIET IS NIET WAT JE DENKT’. Nog tot 19/05/2024 in WIELS, Brussel.
TEKST EN FOTO’S: EDDY STRAUVEN

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo