ons filosofiehuis

Het zoekend hert ° The searching deer bevindt zich in een premodernistisch pand uit 1924, met art-deco-elementen en halfronde erkerkamers. Tijdens een doordachte modernisering werd het pand omgebouwd tot een kleinschalig filosofiehuis met bescheiden ruimtes voor lezingen en dialoog, en ook met een sfeervolle gastenkamer.

Het pand van Het zoekend hert ° The searching deer werd in 1924 gerealiseerd door bouwmeester Louis van Rijmenant, in opdracht van een Nederlands echtpaar met adres in Monaco. Het pand is ontworpen en gebouwd samen met het bijzondere woonhuis aan de Hilda Ramstraat 57, goed herkenbaar aan de vier zuilen in de loggia op de eerste verdieping en de bakstenen traptoren op de achtergrond, die evenwel niet volledig volgens plan is uitgevoerd.

In beide panden zijn referenties te vinden naar Griekse bouwelementen. Zo onder meer de ‘Griekse sleutel’ in het gietijzeren hekwerk van de voortuin en in het pleisterwerk van de inkomhall. Op de officiële plannen en in het kleurenpalet bevonden zich referenties naar de Egyptische bouwcultuur. Het pand kwam immers tot stand tijdens de fenomenale ‘Nile-mania’, na de ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1922.

Het actuele kleurenpalet in Het zoekend hert is geënt op het markante glas-in-loodraam in de inkomhal, maar ook op oud-Egyptische referenties, tendensen uit de jaren twintig en modernistische opties.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo