INTIEME VREEMDEN?! – DE PSYCHOANALYTICUS EN DE JOURNALISTE

VIDEO-INTERVIEW PROF. PAUL VERHAEGHE DOOR SARAH VAN KERSSCHAEVER – ZO 03-04-2022

IN DE SCHADUW VAN DE BOEKENTOREN

Prof. em. Paul Verhaeghe, geliefd denker en voormalig hoogleraar aan de Universiteit Gent, bezorgt dit jaar het essayboekje van de Maand van de Filosofie. De vermetele auteur en praktiserend psychoanalyticus reflecteert daarin over het intrigerende jaarthema: ‘Intieme vreemden’. Maar waar gaat dat over, vraagt u zich af?

GOUDEN BEKENDEN

Journaliste en schrijfster Sarah Vankersschaever, die de professor en psycholoog als geen ander heeft leren kennen, bevraagt Paul Verhaeghe over het thema en zijn tekst in een nieuwe videofilm van filosofiehuis Het zoekend hert. Deze exclusieve film, gerealiseerd in samenwerking met Humanistisch Verbond, wordt opgenomen in de vermaarde Boekentoren middenin de universiteitsstad Gent. Idee en concept: Eddy Strauven (Het zoekend hert). Productie: Bert Lezy en Katja Stonewood (Stonewood Filmhouse). Met de steun van uitgeverij De Bezige Bij en Literatuur Vlaanderen.

De première-uitzending van ‘Intieme vreemden?!’ vindt plaats op zondag 3 april 2022 vanaf 11 uur, via deze website en deze link.

WIE IS WIE?

Prof. em. Paul Verhaeghe (1955) is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waaronder Liefde in tijden van eenzaamheid, Identiteit, Autoriteit en Intimiteit. Zijn werk is in meerdere talen vertaald en de belangrijkste titels werden zopas heruitgegeven door De Bezige Bij, in een gloednieuw jasje.

Sarah Vankersschaever, journaliste en redacteur van dagblad De Standaard, publiceerde over Paul Verhaeghe het diepzinnige essayboek ‘Wat brengt u hier?’ (uitgeverij De Bezige Bij). De titel van dat boek verwijst naar de eerste vraag die psychoanalyticus en hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe aan mensen stelt die bij hem op consultatie komen. Maar wat bracht hém hier?

Eind 2021 nam Verhaeghe afscheid van de universiteit. Aan de journaliste vertelde Paul Verhaeghe uitgebreid over zijn persoonlijke ontwikkeling. Zo blikte hij In het gespreksboek terug op veertig jaar denken over de grote thema’s van onze tijd, die hij belichtte in zijn boeken Liefde in tijden van eenzaamheidIdentiteitAutoriteit en Intimiteit

Het moeilijkste aan vragen stellen,’ vertelde Paul Verhaeghe indertijd aan zijn nieuwsgierige gesprekspartner, ‘is dat je antwoorden krijgt.’ Dat moest Sarah Vankersschaever ervaren bij het uitwerken van haar boek. Maar het weerhoudt haar niet om opnieuw met de psychoanalyticus diepgaand het gesprek aan te gaan. Deze keer over ‘intieme vreemden’ en het essay dat Paul Verhaeghe daarover zopas realiseerde. Opnieuw vraagt ze door… en door. Nu zelfs voor de onverbiddelijke camera’s van ons filosofiehuis.

BEKIJK EN HERBEKIJK ‘INTIEME VREEMDEN – IN WOORD EN BEELD’ VIA DEZE LINK.

 

 

 

 

 

 

 

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo