ONZE TOEKOMST HERDENKEN – FILM #2

WAT EEN WERELD 

MET WARD KUSTERS, JESSE HAVINGA & TINNEKE BEECKMAN

In de tweede episode van ‘Onze toekomst herdenken’, onder het motto ‘Wat een wereld’, presenteert de oudere dokter in de geneeskunde Ward Kusters, inmiddels 81, een heel andere beschouwing dan de 28-jarige academische filosoof Jesse Havinga. Hier te bekijken en herbekijken sinds zondag 18 oktober 2020 om 11 uur.

Dr. Tinneke Beeckman, filosofe en auteur, verzorgt telkens inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het eerste deel van de cyclus: Een onttoverende, bedreigende wereld

Tinneke Beeckman studeerde filosofie aan de ULB en moraalwetenschappen aan de VUB. Zij publiceerde over Sigmund Freud, Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, daarna over Baruch de Spinoza, vervolgens over het thema ‘macht en onmacht’. Zij wordt gerespecteerd voor haar indringende columns in dag- en weekbladen en haar opinies in maatschappelijke debatten, ook op radio en televisie. Intussen finaliseerde zij het manuscript voor een bijzonder boek over Machiavelli’s lef, dat zeker nog aandacht zal ontlokken.

Dr. WARD KUSTERS – Grenzen in de evolutie 

Grenzen zijn noodzakelijk om de toegevoegde waarde die binnen de grenzen wordt gevormd te behouden. Indien er geen grens bestaat, wordt de gevormde toegevoegde waarde onmiddellijk verdund door de enorme ruimte buiten de grenzen.” 

Ward Kusters (1939) studeerde geneeskunde, arbeidsgeneeskunde en industriële toxicologie. Werkte in de chemische sector en als docent aan de VUB. Schreef voor een tijdschrift van de vredesbeweging. Als Esperantist publiceerde hij in die taal over de klimaatproblematiek.

JESSE HAVINGA – Wegwijs in de wirwarwereld

“Het is een open vraag of het lukt om de energie die (nog steeds) achter het vooruitgangsidee zit om te buigen naar de wirwarwereld. Maar het is interessanter om de toekomst tegemoet te treden met een open vraag dan met een uitgekauwd narratief.”

Jesse Havinga (1991). Studeerde filosofie in Groningen en raakte daar sterk geboeid door een vak over Bruno Latour. Van de Franse filosoof leerde hij dat proberen belangrijker is dan slagen, wat zich uit in liefdes voor koken, schrijfsels en het organiseren van een filosofische talkshow.

Deze episode is als FILM #2 te bekijken en te herbekijken sinds zondag 18 oktober 2020 – en via de startpagina van www.hetzoekendhert.be. Het uitzendschema van de cyclus vindt u hier. De volledige programmabrochure van 16 bladzijden met teksten en foto’s kunt u doorbladeren op issuu.com.

ONZE TOEKOMST HERDENKEN is een project van filosofiehuis Het zoekend hert, in samenwerking met Humanistisch Verbond, KnackLiteratuur Vlaanderen, Masereelfonds, Stichting Sanegeest, Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE en andere partners.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo