OVER DE MOED VAN MACHIAVELLI
ONLINE-VIDEOGESPREK MET MARNIX VERPLANCKE
Na het bekroonde Door Spinoza’s Lens en het veelgeprezen Macht en Onmacht presenteerde Dr. Tinneke Beeckman op vrijdag 13 november 2020 Machiavelli’s lef – Levensfilosofie voor de vrije mens. Het zoekend hert besteedt aan dit bijzonder doordachte boek extra aandacht. Te beginnen met een online-interview van 45 minuten door filosofiejournalist Marnix Verplancke. Sinds vrijdag 13 november 2020 hier te bekijken en te herbekijken, via deze link.
Waarom zou je Niccolò Machiavelli (1469-1527) lezen? De term ‘machiavellisme’ staat toch voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Dat dacht ooit ook Tinneke Beeckman. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze een heel andere Machiavelli: een geniale politieke denker uit de renaissance en passionele liefhebber van vrijheid. Machiavelli is bij uitstek een denker voor een wereld in crisis, stelt Tinneke Beeckman. En zijn even uitzonderlijke als rauwe denken getuigt van een aanstekelijk lef om ideeën te lanceren én om te handelen.
De originele inzichten van een diplomaat
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli was een diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist, geboren en getogen in Firenze. Tinneke Beeckman bespreekt in haar boek Machiavelli’s originele inzichten: politiek draait om conflict, noodzaak en tegenslag brengen het beste in jezelf naar boven, politieke deugdzaamheid verschilt van de klassieke moraal. Machiavelli hield leiders en burgers een spiegel voor: wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? Tinneke Beeckman bespreekt deze vragen en inizchten nauwgezet en betrekt ze op de actualiteit.
Bovenal een denker van de crisis
In dit uitdagende boek voert Tinneke Beeckman de lezer niet alleen naar het hart van Machiavelli’s denken, ze laat ook zien dat Machiavelli’s werken een rijke schatkamer zijn vol wijze, scherpe en helder geformuleerde inzichten die van groot belang zijn voor burgers van nu. In het interview licht Tinneke Beeckman toe waarom het respect voor Machiavelli haar moed geeft en inspireert om te schrijven en te denken: “Machiavelli’s werk werd voor mij steeds relevanter, want hij is bovenal een denker van de crisis. En hij analyseert niet alleen; hij denkt de actie. Hij is gericht op daadkracht; hij draagt als het ware lef uit. Zelfs op zijn hachelijkste, meest barse momenten weigert hij zich te beschouwen als de gedupeerde, benadeelde partij. Elk greintje slachtofferschap is hem vreemd.”
Het interview van Marnix Verplancke met Tinneke Beeckman vormt de eerste uitzending van ‘NIET ZOMAAR EEN BOEK’, het nieuwe online-boekenprogramma van Het zoekend hert. Klik op deze link of op de foto om de video te bekijken. Na deze boekpresentatie, in samenwerking met uitgeverij Boom Amsterdam, volgt nog ‘VRIJ LEZEN IN DE NATUUR’, een video-documentaire in samenwerking met Humanistisch Verbond, waarin Tinneke Beeckman voorleest uit eigen werk.