ONZE TOEKOMST HERDENKEN – FILM #3

WAT EEN PARADOXEN 

EGON VLERICK, ILAN DE KEERSMAECKER & TINNEKE BEECKMAN

In de derde episode van ‘Onze toekomst herdenken’, onder het motto ‘Wat een paradoxen’, presenteert Het zoekend hert twee heel verschillende leeftijdsgenoten: academisch filosoof Egon Vlerick en de even denkvaardige zaakvoerder-schrijnwerker Ilan De Keersmaecker, allebei 31 jaar. Ook zij formuleren een antwoord op de heikele vraag van dit project: ‘Met welke filosofie kunnen we verder?’. Dr. Tinneke Beeckman, filosofe en auteur, verzorgt de beide inleidingen, voor de derde en laatste keer. Te bekijken via deze link.

Dr. Tinneke Beeckman, filosofe en auteur, verzorgt telkens inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het eerste deel van de cyclus: Een onttoverende, bedreigende wereld

Tinneke Beeckman studeerde filosofie aan de ULB en moraalwetenschappen aan de VUB. Zij publiceerde over Sigmund Freud, Friedrich Nietzsche, Martin Heidegger, daarna over Baruch de Spinoza, vervolgens over het thema ‘macht en onmacht’. Zij wordt gerespecteerd voor haar indringende columns in dag- en weekbladen en haar opinies in maatschappelijke debatten, ook op radio en televisie. Intussen finaliseerde zij het manuscript voor een bijzonder boek over Machiavelli’s lef, dat zeker nog aandacht zal ontlokken.

EGON VLERICK – De wil tot reflectie 

“De reflectie bij het schone herinnert ons eraan dat we een lichaam hebben. We kennen onszelf niet, en wie niet af en toe door de reflexiviteit zichzelf voelt, krijgt al snel een akelig ontlichaamd denken. Is mijn leven de vruchtbare grond voor mijn idealen?”

Egon Vlerick (1989) studeerde wijsbegeerte aan de UGent. Schreef een masterthesis over Beperking en begrenzing in de voorkritische en kritische filosofie van Immanuel Kant. Is nu boekverkoper. Schrijft kortverhalen, alsook kritische en zelfkritische essays.

ILAN DE KEERSMAECKER – De paradoxen van het denken

“Elke theorie die getoetst wordt aan het grondbeginsel van Aristoteles, zal nooit vrij zijn van paradoxen. Het correcte denken, dat in ons dagelijkse leven enorm nuttig is, bevat mankementen als we een compleet wereldbeeld willen theoretiseren.”

Ilan De Keersmaecker (1989) studeerde enkele jaren Lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en daarna, op eigen initiatief, filosofie en wetenschap. Schreef vele essays en andere teksten die nog niet gepubliceerd werden. Sinds 2016 is hij zaakvoerder van een schrijnwerkerij.

Deze episode is als Film #3 te bekijken en te herbekijken via de startpagina van www.hetzoekendhert.be. Het uitzendschema van de cyclus vindt u hier. De programmabrochure met teksten en foto’s kunt u doorbladeren op issuu.com.

ONZE TOEKOMST HERDENKEN is een project van filosofiehuis Het zoekend hert, in samenwerking met Humanistisch Verbond, KnackLiteratuur Vlaanderen, Masereelfonds, Stichting Sanegeest, Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE en andere partners.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo