DR. PHILIPP BLOM: HOE NU VERDER DENKEN?

‘Het streven naar een nieuwe logica – en het belang daarvan’

ARTISTIEKE BEWERKING VAN EEN VIDEOLEZING VANUIT THUISSTAD WENEN 

VANAF PAASZONDAG 17 APRIL OM 18:00 UUR HIER TE BEKIJKEN

HOE KUNNEN WE VERDER DENKEN? Dat is de kapitale kwestie waar wereldauteur, filosoof en historicus Philipp Blom in een exclusieve videofilm over reflecteert, om tot bijzondere conclusies te komen. Een uiteenzetting die sprankelt, zowel door de bewoordingen als de beelden.

Onder de titel ‘Het streven naar een nieuwe logica – en het belang daarvan’ hield de schrijver-denker een online-lezing voor een select publiek tijdens de live-slotmanifestatie van het filosofieproject ‘Onze toekomst herdenken’ in Antwerpen. Het publiek kon de spreker op een mega beeldscherm aanschouwen. Omgekeerd had hij geen enkel inzicht in de zaal.

ONLINE VANUIT WENEN

Vanuit zijn woonruimte in Wenen doceert Philipp Blom voor het zaalpubliek in cultuurcentrum Arenberg in Antwerpen. Hij vertelt een inzichtelijke geschiedenis van economische en culturele ontwikkelingen die culmineert in een nieuw toekomstperspectief. De goedmoedige spreker verhaalt op warme, enthousiaste wijze, in een muzikaal Nederlands met fijnzinnige Duitse en Engelse accenten. Hij verwijst naar relevante denkers en eindigt op hoopvolle wijze met een advies om anders te gaan leven, beginnend met de bereidheid de mogelijkheden van mens en wereld anders te gaan doorschouwen.

EEN LEVENDIGE LEVENSLES

De oorspronkelijke zoomlezing werd levendig gepimpt en overvloedig van illustraties voorzien, op de tonen van Wolfgang Amadeus Mozart. Zo wordt een rudimentaire online-opname een levendige levensles. Een sprankelend werkstuk van kunstenaar, sneltekenaar en cineast Bert Lezy (Stonewood Filmhouse) in samenspraak met Eddy Strauven voor filosofiehuis Het zoekend hert, ondersteund door Humanistisch Verbond en uitgeverij De Bezige Bij.

‘HOE KUNNEN WE VERDER DENKEN? – OVER HET STREVEN NAAR EEN NIEUWE LOGICA – EN HET BELANG DAARVAN’ gaat in première op Paaszondag 17 april 2022 om 18 uur. Vanaf dan gratis te bekijken en te herbekijken via deze link.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo