ONZE TOEKOMST HERDENKEN – FILM #1

WAT EEN GESCHIEDENIS

Met Barbara Claes, Bart Loos & Tinneke Beeckman

Het zoekend hert ° The searching deer presenteert het unieke denk- en kunstproject ‘ONZE TOEKOMST HERDENKEN. MET WELKE FILOSOFIE KUNNEN WE VERDER?’, met meer dan 20 essayisten.

Dr. Tinneke Beeckman, filosofe en auteur, verzorgt telkens inleidende reflecties bij de drie duolezingen van het eerste deel van de cyclus: Een onttoverende, bedreigende wereld. Tijdens de eerste aflevering van dit deel, onder de noemer Wat een geschiedenis, presenteren Barbara Claes en Bart Loos elk een even origineel als doordacht essay.

Barbara Claes – 2000 woorden voor onze geschiedenis 

“Denken is een woord. Woorden zijn gemaakt. Ze komen plots of van ver van de mensen. Met de gedachten uit de geschiedenis is alles uitgevonden. Zonder gedachten zit nergens een bedoeling achter.”

Barbara Claes (1983) is meester in de dramatische kunsten, theatermaker, schrijver, performer. In 2016 genomineerd voor de toneelschrijfprijs met Akaaremoertoe Bahikoeroe. Ander uitgegeven toneelwerk: Euthanasie met Barbara en Stefanie, Avonturen op en rond de vensterbank.

Bart Loos – Groene sneeuw in de zomer

“Denken in deze tijd is in de eerste plaats denken over deze tijd, beschrijven wat het betekent om mens te zijn in de altijd weer overweldigende, verwarrende en onvoorspelbare wereld waarin we leven en overleven.”

Bart Loos (1976) studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Ontving in 2014 de Geert Grote Pen voor beste filosofische scriptie in het Nederlands. Zijn eerste boek, Eros. Een handleiding voor wie leeft en liefheeft, verscheen in september 2020 bij Polis.

Deze eerste episode, FILM #1 genoemd, is te bekijken en te herbekijken vanaf zondag 27 september 2020 om 11 uur via de startpagina van www.hetzoekendhert.beHet uitzendschema van de cyclus vindt u hier. De programmabrochure met teksten en foto’s kunt u doorbladeren op issuu.com.

ONZE TOEKOMST HERDENKEN is een project van filosofiehuis Het zoekend hert, in samenwerking met Humanistisch Verbond, KnackLiteratuur Vlaanderen, Masereelfonds, Stichting Sanegeest, Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE en andere partners.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo