ODE AAN BERNARD DEWULF (2)

‘LICHT DAT NAAR ONS TAST’

ODE AAN PERSOON EN POËZIE VAN BERNARD DEWULF

De geliefde dichter, toneelauteur en columnist Bernard Dewulf overleed zeer plots, in de nacht van 23 december 2021. Hij was een bijzonder geïnspireerde schrijver en bovendien een gevierde kunstessayist. Door die combinatie was hij een gedroomde ‘Artist in Residence’ voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in zijn thuisstad. In zijn vaste rubriek ‘Ongezien’ in KMSKA-tijdschrift ‘ZAAL Z’ liet hij zijn beschouwende blik over de collectie glijden. Telkens verraste hij door op onnavolgbare wijze de aandacht te vestigen op schijnbaar onbeduidende maar wezenlijke, zinnenprikkelende details.

Op donderdagavond 14-12-2023 stond Bernard Dewulf als dichter centraal tijdens ‘KMSKA LAAT’. In de prestigieuze Rubenszaal presenteerde collega-dichter en buitengewone vriend Charles Ducal (foto) zijn verzamelde poëzie, die in dezelfde week verscheen onder de titel ‘Licht dat naar ons tast’. Het nieuwe boek van Atlas Contact brengt drie bundels samen: ‘Waar de egel gaat’ (1995), ‘Blauwziek’ (2006) en ‘Naar het gras’ (2018).

Nick Mattan en Angelo Tijssens onthulden vervolgens een door hen beiden ingenieus gecreëerde permanente installatie. Deze omvat 17 verzen die Bernard bij de collectie schreef. Voortaan zullen deze inventieve zinnen in de betreffende zalen fraai op de handen van de bezoeker verschijnen. Heerlijke tekstjes zijn dat, om over na te denken, bij te glimlachen of door verwonderd te raken.

Om deze thema-avond compleet te maken, bracht het Vlaams Radiokoor, versterkt door het Anemos Saxofoonkwartet, ‘O nata lux’: in de donkerste tijd van het jaar laat het ensemble een lichtende boodschap van hoop en liefde weerklinken: nieuw leven en een frisse start, met een doorzinderd hart. Ondanks alles.

TEKST EN FOTO’S: EDDY STRAUVEN

Bernard Dewulf: ‘Licht dat naar ons tast. Verzamelde gedichten’. Atlas Contact. 240 p, €24,99.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo