EEN BESPIEGELING UIT HET HERT

DE KILLE ADEM VAN DE DUIVELSE TIJD

Hoezeer de tijd ons globaal en individueel op de hielen zit ervaren we elke dag. Zovele zaken en afspraken lijken buitenzinnig dringend. Met het ouder worden voelen eeuwige doordravers de druk en stress nog intenser, zeker voor wie een strakke agenda heeft met zogenaamde ‘deadlines’. Daarbij komt intussen nog een algemene tijdsdruk, aangewakkerd door de dagelijks opnieuw aangekondigde klimaatcatastrofe en aanverwante wereldrampen. (Help!)
In de sfeervolle Plantentuin van Meise, nabij Brussel, kunt u weldadig van de stress bekomen. Maar toch niet helemaal ongestoord. Want plots, op een wijds grasveld, brengt daar het allegorische standbeeld ‘De tijd’ (1898) van Charles Van der Stappen het duivelse karakter van Vadertje Tijd adembenemend tot uitdrukking. Kijk maar hoe die snelle, kolossale en boosaardige sater de vluchtende jongeling letterlijk op de hielen zit. Zo heeft deze demon wellicht ook u, dag na dag, uur na uur, in zijn greep?!
Met behulp van dit 19de-eeuwse symbolische kunstwerk wilden we op Instagram en Facebook voor onszelf en onze lezers een periode van relatieve rust aankondigen. Een time-out voor ten minste enkele weekjes. Maar of we in dat voornemen zullen slagen? Ons dus volstrekt gedeisd houden? Binnenkort begint alweer een nieuw cultuurseizoen en verwachten de ware fans van ons filosofiehuis opnieuw doordachte activiteiten, prikkelende films en boeiende boekpresentaties. Ook in het nog stille pand aan de Koninklijkelaan in Berchem voelen we een duivelse ademtocht in de nek. Niet alleen de kille tocht van de tijd, maar evenzeer de warme adem van alle lieve mensen die ons project door de jaren heen toenemend zijn gaan appreciëren. Hoe relaxerend voelt dat aan, denkt u, zoveel opwekkende sympathie?! Te meer omdat we ons intussen focussen op toekomstgerichte thema’s die op de meest urgente gevaren en gevaarlijke kwalen focussen – en die toch liefst filosofisch, poëtisch en opbeurend worden gepresenteerd. Vandaar dus de voorlopig laatste woorden van dit time-out bericht: Hulp! / Help! / Bid voor ons, onverbeterlijke doordravers!
Eddy Strauven 
Stichter en coördinator van filosofiehuis ‘Het zoekend hert ° The searching deer’

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo