AFSCHEID VAN EEN WARE STRIJDER

KLAAS DE JONGE, ANTROPOLOOG EN ACTIVIST (1937-2023)

Het is niet altijd een goed teken als men veel bezoek krijgt. Zo was de stroom van vrienden en kompanen ten huize van de Nederlandse antropoloog en ANC-strijder Klaas de Jonge wel een mooi signaal van blijvende genegenheid, de meesten passeerden bij de kwieke 85-jarige om definitief afscheid te nemen.

Vrijdag 5 mei 2023 stond al enige tijd in de agenda van Klaas de Jonge als dag van afscheid aan het leven. De kanker waar hij al zovele jaren tegen streed, maakte een comfortabel voortbestaan onmogelijk. Tot op het laatst bleef Klaas helder, zelfbewust en moedig, doorgaans zelfs opgeruimd en blijmoedig. Het hielp zeker dat nog zoveel getrouwen uit alle windstreken en werelddelen aan hun medestrijder hulde kwamen brengen om samen heroïsche verhalen op te halen.

Na het eerste, onverwachte bezoek van Klaas aan filosofiehuis ‘Het zoekend hert’, alweer een zevental jaar geleden, zijn wij zeer gaan houden van deze fysieke en mentale reus, die een fan werd van onze projecten en geregeld met zijn levensgezellin Elli Izeboud vanuit Amsterdam naar Antwerpen kwam afgereisd. Klaas was in België trouwens al de gewaardeerde kameraad van enkele geëngageerde auteurs en activisten die ook aan ons filosofiehuis verwant zijn.

Recent lanceerde ‘Het zoekend hert’ nog twee indringende videogesprekken met Klaas de Jonge door de Vlaamse auteur en antropoloog Koen Peeters: ‘De bewustwording van geweld’ en ‘Street boy. De familieverband van een overlever’. Zie: https://hetzoekendhert.be/2022/09/gevangen-in-de-realiteit-2-met-klaas-de-jonge/

Koen Peeters presenteerde Klaas de Jonge als personage in zijn fonkelende roman ‘De Minzamen’. De Bezige Bij, 2021.

Over de strijd van Klaas verscheen ook een zinderend boek van Volkskrant-journalist Jenne Jan Holtland: ‘De koerier van Maputo. Een Nederlander in de Zuid-Afrikaanse revolutie’. Podium Uitgeverij, 2021.

Laten wij die held blijven eren!

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo