‘SILO’ CLAEYS-PROVOOST STAPT HET PODIUM OP

INTELLECTUELE STEMMEN UIT EEN WARME BUBBEL

ANNE PROVOOST, MANU CLAEYS + BASIL, CORNELIUS, EN MARTHA CLAEYS

REVIVE-FILOSOFIEFESTIVAL – ARENBERG – 27-11-2022

Een pandemie drijft een gezelschap van mannen en vrouwen bijeen in afzondering, uit pure nood. Het ene na het andere verhaal wordt opgedist, elk met speciale klemtonen. De 14e-eeuwse Decamerone toont hoe mensen in een situatie vergelijkbaar met de covidpandemie hun fantasie kunnen inzetten en anderen met verhalen inspireren, zelfs moed en hoop geven. Zou zo’n ‘bubbel’ vandaag opnieuw kunnen sprankelen en stimuleren? Filosofiehuis Het zoekend hert nodigt alvast een bijzonder Antwerps gezin uit om een poging te wagen, en public.     

ZIEHIER DE PROMOVIDEO

Tijdens het REVIVE-Filosofiefestival van Het zoekend hert op zondag 27 november 2022 brengt het filosofiehuis een uiterst creatieve ‘corona-silo’ op het toneel: twee filosofen, een burgeractivist, een literair auteur, en een energiedeskundige, allen uit hetzelfde intellectuele gezin. Tijdens de pandemie keerden de volwassen kinderen terug naar het ouderlijke huis, eentje zelfs met de fiets helemaal vanuit Brussel. In die eerste weken lockdown werd de discussiecultuur in het gezin weer op scherp gezet. Aan de gedeelde keukentafel en in de vrijgekomen tijd stelden ze elkaar fundamentele vragen: wat is vrijheid? Hebben de roepers gelijk dat de overheid te ver gaat met de maatregelen? Wat mogen we van onze medeburgers verwachten? Hoe komen we hier als maatschappij weer uit, en kunnen we daar hoopvol over zijn? Hoe vermijden we de loopgraven van het eigen gelijk? De pogingen tot antwoorden vloeiden rijkelijk, maar bleven tot nu toe binnen het gezin. Voor het REVIVE-Filosofiefestival van Het zoekend hert geeft deze ‘silo’ Claeys-Provoost een inkijk in hun gedachten over hoop, het samenleven, en de toekomst.

SAMEN OP DE BÜHNE

Martha Claeys, de enige dochter in het gezin, nodigt haar gezinsgenoten uit om een speciaal object mee te brengen. Ze ontdekken van elkaar pas op het podium wat dat is. Wel kennen ze de vraag die eraan verbonden is: welk object belichaamt voor jou hoop, en waarom? Moeder Anne Provoost, vader Manu Claeys en de zoons Basil en Cornelius Claeys geven hun antwoord op die vraag, waarna er tijd is voor spontane dialoog tussen de gezinsleden. Martha, die het geheel modereert, zal hierbij bijzondere aandacht hebben voor de persoonlijkheden en verhoudingen binnen het gezin. Hoe verhouden de ideeën over hoop van de oudere generatie zich bijvoorbeeld tot die van de jongere? Welke perspectieven belichamen de gezinsleden, en welke blijven afwezig? Het discours tussen deze unieke ‘enkelingen in een bel’ wordt ernstig-speels overgedragen op de ‘grote bubbel’ van toehoorders in de Grote Zaal van Arenberg, mogelijk ook zelf leden van speciale bubbels of bewoners van silo’s.

ACTIEVE EN CREATIEVE GEZINSLEDEN

De samen-sprekers van de silo Claeys-Provoost zijn alleszins niet de eersten de besten, maar actieve en creatieve enkelingen.

Anne Provoost (°1964), de moeder, schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen. Ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.  Met haar werk won ze onder andere de Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, twee keer een Zilveren Griffel, en twee keer de Gouden Zoen. Haar roman Vallen werd verfilmd. Voor In de zon kijken kreeg ze de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Haar werk is in twintig talen vertaald.

Manu Claeys (°1964), de vader, is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering in het dossier van de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse ring. Sedert 2018 is hij bestuurder bij Lantis,  de organisatie die mobiliteitsprojecten in de Antwerpse regio realiseert en beheert. In dat jaar verscheen zijn boek Red de democratie!, waarin hij een verrijkte invulling van politiek burgerschap schetst. In 2019 publiceerde hij Pleidooi voor een klimaatintendant.

Basil Claeys (°1998), de jongste zoon, is recent afgestudeerd als Master in de Wijsbegeerte. Hij studeerde filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, de KU Leuven en de Universität Wien. Hij schrijft essays en opinies en is voormalig chef opinie van studentenblad Veto. Op zijn 16de ging hij naar Japan om er de taal te leren, op zijn 21ste trok hij naar Wenen om zijn Duits te verbeteren. Dat meertalige perspectief zit verweven in zijn schrijven en denken.

Martha Claeys (°1994), de enige dochter, is als doctor in de filosofie verbonden aan het Centrum voor Ethiek van de Universiteit Antwerpen, en is programmacoördinator voor de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Ze schrijft, denkt en spreekt over goede manieren om ons tot elkaar te verhouden. Samen met Lotte Spreeuwenberg host en produceert ze de gelauwerde filosofische podcast Kluwen. Momenteel schrijft ze voor uitgeverij Boom aan een Nederlandstalig boek over trots.

Cornelius Claeys (°1993), de oudste zoon, is adviseur hernieuwbare energie in vervoer. Het team dat hij leidt focust op biobrandstof, groene waterstof en elektrificatie. Na zijn Bachelor Handelsingenieur (UA) en Master Europese Studies (KUL), deed hij enkele werkervaringen op in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azie en het Midden-Oosten. Sinds vijf jaar werkt en woont Cornelius in Brussel. Hij publiceert met regelmaat in vaktijdschriften zoals Journal of Environmental Research, Oil Gas & Energy Law Journal en Energy Post.

Op de groepsfoto (vlnr): Basil Claeys – Martha Claeys – Cornelius Claeys – Anne Provoost – Manu Claeys.

Fotografie: Jef Van Eynde

HET REVIVE-FILOSOFIEFESTIVAL VAN HET ZOEKEND HERT. MET DE ‘SILO’ CLAEYS-PROVOOST – EN VELE ANDEREN. RESERVEER METEEN VIA WWW.ARENBERG.BE.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo