PODCAST ‘WILDERNISSEN’ – ZOMERTRILOGIE 2022

ON(T)TEMBARE NATUUR

PODCASTS MET MARIKEN HEITMAN – KOEN VANMECHELEN – NORBERT PEETERS

Denken, spreken en zorgzaam reflecteren over de on(t)tembare natuur. Zowel vanuit filosofisch, ethisch als ecologisch oogpunt zijn zo’n werkzaamheden interessant, belangrijk, zelfs urgent – ook vanuit het oogpunt van de klimaatcrisis. Daarom steunt filosofiehuis Het zoekend hert met raad en promotie een nieuw project van Wilderhistories, een sympathiek collectief met gevoel voor leven en beleven. Zij werken nu naarstig aan Wildernissen, een gloednieuwe podcast op het snijvlak van filosofie, ecologie, cultuur en wetenschap die weldra wordt gelanceerd.

In een zinderende ‘zomertrilogie’ presenteren de jonge, geëngageerde en gevoelvolle makers drie podcasts over het thema ‘On(t)tembare natuur’. Te beluisteren via hun website www.wilderhistories.be, vervolgens ook via allerlei podcastkanalen. Eén na één komen inspirerende sprekers aan bod, op hun respectievelijke werk- of leeflocatie: winnaar van de Libris Literatuurprijs Mariken Heitman, internationaal bekroond kunstenaar Koen Vanmechelen en botanisch filosoof Norbert Peeters. Zij delen telkens hun visie op domesticatie en verwildering. 

Beluister vanaf zondag 26 juni 2022 om 11 uur elke week een aflevering, drie zondagen op rij vanaf 11u via www.wilderhistories.be/wildernissen

 

AFLEVERING 1: Mariken Heitman over haar bekroonde roman Wormmaan en het verwilderen van de erwt – VANAF ZONDAG 26 JUNI 2022

Winnaar van de Libris Literatuurprijs Mariken Heitman schreef met Wormmaan een indringende en algemeen bewierookte roman over de zoektocht naar een plek voor wat niet binnen de hokjes van de getemde samenleving valt. Mariken Heitman verbindt thema’s als zaadveredeling en het ontstaan van de landbouw met verwildering en genderidentiteit. Sanne Huysmans en Linde De Vroey bevragen de uitzonderlijke auteur over haar passie voor landbouw, haar achtergrond als biologe en haar literaire zoektocht naar een ongetemde oorsprong. Hannes Delanoeije duikt in de wondere wereld van oude stenen en Laure De Vroey gaat op zoek naar ontembare diersoorten. Een wervelende eerste aflevering over erwtenplanten, onafhankelijkheid en uitbreken, met een literair toemaatje van Sanne Huysmans aan het eind.

Beluister de aflevering met Mariken Heitman vanaf zondag 26 juni 2022 om 11 uur via www.wilderhistories.be/wildernissen. 

AFLEVERING 2: Koen Vanmechelen over kruisbestuiving en het wilde gen van kippen en kunstenaars – VANAF ZONDAG 3 JULI 2022

Kunstenaar Koen Vanmechelen kruist al dertig jaar kippenrassen op zoek naar de kosmopolitische oerkip. Kruisbestuiving, diversiteit en dualiteit staan centraal in zijn jarenlange zoektocht naar ‘het wilde gen’. Intussen lopen zijn kippen en expo’s over de hele wereld, maar zijn werkelijke thuis is LABIOMISTA in Genk: een levend lab, in een voormalige zoo, waar hij kunst maakt tussen de lama’s, kamelen en steller-arenden. Laure De Vroey en Linde De Vroey gingen met Koen Vanmechelen op tocht in zijn beschermde paradijs: een plek waar de natuur weer wild mag zijn en het gesprek af en toe onderbroken wordt door een prettig nieuwsgierige Galloway-koe. Laure Devroey onderzoekt de pikorde, Hannes Delanoeije bijt zich vast in verharding, Sanne Huysmans zorgt opnieuw voor een literair vervolg. Een visionaire aflevering over rewilding als toekomstproject, het belang van kruisbestuiving en de maatschappelijke rol van de ontembare kunstenaar.

Beluister de aflevering met Koen Vanmechelen vanaf zondag 3 juli 2022 om 11 uur via www.wilderhistories.be/wildernissen.  

AFLEVERING 3: Norbert Peeters over wildernis-vernis, maakbare natuur en de rewilding-trend  – VANAF ZONDAG 10 JULI 2022

Botanisch filosoof Norbert Peeters houdt in zijn boek Wildernis-vernis een  pleidooi tegen de illusie die ons opgedrongen wordt in de huidige rewilding-trend. Die presenteert immers bepaalde natuurgebieden als ‘ongerepte wildernis’, terwijl deze in feite netjes gepland en aangelegd zijn. Echte wildernis daarentegen is misschien niet maakbaar, maar roert zich overal waar de natuur aan de menselijke controle ontsnapt. Hannes Delanoeije en Linde De Vroey buigen zich met Norbert Peeters over de vraag waarom we zo graag terug willen naar een ongerepte oorsprong, en of de mens klaar is om (opnieuw) controle aan de natuur af te staan. Een filosofisch onderzoek naar de oorsprong van de wildernis-idee en de dunne grens tussen natuur en cultuur.

Beluister de aflevering met Norbert Peeters vanaf zondag 10 juli 2022 om 11 uur via www.wilderhistories.be/wildernissen. 

OVER WILDERNISSEN

Wildernissen is een podcast over natuur en andere wilde dingen. Samen met inspirerende gasten zoeken de makers naar de grote en kleine wildernissen in de wereld. Op de grens tussen natuur en cultuur, brengen ze reflecties over de plaats van wildheid in het moderne leven.

Wildernissen bevindt zich op het snijvlak van filosofie, ecologie, literatuur en geschiedenis. Een dynamisch team van jonge makers werkt samen de podcasts uit: filosofe Linde De Vroey, historicus Hannes Delanoeije, natuurbeleidswerker Laure De Vroey en schrijfster Sanne Huysmans, tevens teamlid van Het zoekend hert.

Meer info over de makers: zie www.wilderhistories.be >>


Wildernissen
is een podcast van Wilderhistories in samenspraak met Het zoekend hert ° The searching deer

 

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo