ANTWERPSE FILOSOFIENOCTURNE

‘INTIEME VREEMDEN’

IN HET KADER VAN DE ‘MAAND VAN DE FILOSOFIE 2022’

Op zaterdag 26 maart 2022 vanaf 17.30 uur organiseert het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen de vierde ANTWERPSE FILOSOFIENOCTURNE, ook dit jaar in samenwerking met Het zoekend hert. Leidraad voor deze boeiende gespreks- en ontmoetingsavond wordt ‘Intieme vreemden’, het jaarthema van de Maand van de Filosofie 2022.
PROGRAMMA

Van 17.30 tot 18.45 uur:

Uit de ȸoeken: gesprekken over vriendschap, vreemdheid en politiek activisme

In de vooravond interviewen Peter Visser en Ellen Gillard vier dynamische denkers en filosofische auteurs: Lotte Spreeuwenberg, Bleri Lleshi, Tinneke Beeckman en Yousra Benfquih. Zij reflecteren en dialogeren over het thema ‘intieme vreemden’ vanuit hun recente publicaties en andere relevante boeken en bronnen. Meer speciaal focussen zij op de thema’s vriendschap, vreemdheid en politiek activisme. Voor de muzikale omkadering zorgt filosoof Kristof Van Rossem.

Van 18:45 tot 20:00 uur:

Buffet en informatiemarkt

Tijdens de pauze is er tijd om iets lekkers te eten en te drinken. Het Agora Caffee zorgt voor lentesoep, een broodjesbuffet met divers (ook vegetarisch) beleg en drankjes. Ook kan je terecht op de stands van boekhandel De Groene Waterman, het Departement Wijsbegeerte en Het zoekend hert.

Van 20:00 tot 22:30:

Marjan Slob en Paul Van Tongeren over eenzaamheid en vriendschap

Filosofe en essayiste Marjan Slob en ‘Denker des Vaderlands’ Paul Van Tongeren presenteren elk hun boek over respectievelijk eenzaamheid en vriendschap. Daarna gaan ze met elkaar in dialoog en beantwoorden ze vragen uit het publiek.

Inleiding: Geert Van Eekert.

Presentatie: Linde De Vroey en Sanne Huysmans.

Muzikale omlijsting: klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst.

Zaterdag 26 maart 2022, vanaf 17.30 uur, in de Aula Rector Dhanis, Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Kleine Kauwenberg 14, Antwerpen. Voor meer informatie en inschrijvingen kunt u terecht op de website van de UAntwerpen via deze link. Geestesgenoten van Het zoekend hert die via die weg uiterlijk op 20 maart inschrijven, krijgen 10 euro korting op de verschillende formules: gesprek in de vooravond, avondprogramma, met of zonder maaltijd.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo