Het zoekend hert treurt om Bernard Dewulf

In en om Het zoekend hert betreuren wij ten zeerste de gewaardeerde schrijver, maar ook goede vriend en geestgenoot Bernard Dewulf (Brussel 1960), dichter, essayist, toneelschrijver en columnist. Hij is zopas, op 23 december 2021, op 61-jarige leeftijd onverwachts overleden. Bernard laat niet alleen een bijzondere vrouw, een zoon en dochter achter, maar ook een gevarieerd en veelbekroond levenswerk. In Het zoekend hert hield Bernard meermaals opgemerkte lezingen. Hij was ook de eerste auteur met wie we een boekje publiceerden in onze gewaardeerde reeks ‘De Nieuwjaarslezingen’. Meer bepaald: ‘Trekvogels in de mist’. 

Bernard Dewulf publiceerde na zijn studie Germaanse filologie gedichten in verschillende literaire tijdschriften. Zijn debuutbundel Waar de egel gaat (1995) werd bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. In 2001 verscheen Bijlichtingen: kijken naar schilders. In deze essaybundel verzamelde hij een aantal van zijn beschouwingen over beeldend kunstenaars.

Bernard werkte als redacteur bij het Nieuw Wereldtijdschrift en later als columnist voor De Morgen. In 2006 verscheen in Loerhoek een selectie van de columns van Dewulf. Daarna werkte hij voor het stadstheater NTGent en was hij als columnist aan het weekblad van de krant De Standaardverbonden. Van januari 2012 tot januari 2014 was hij stadsdichter van Antwerpen. Vanaf januari 2017 was hij writer-in-residence van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Zijn in 2007 verschenen essaybundel Naderingen werd bekroond met de Dirk Martensprijs. Hij vertaalde het klassieke toneelstukAlcestis in de bewerking van Ted Hughes en ontving in 2013 de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de toneeltekst Een Lolita.

Met het poëtische Kleine dagen – een kroniek over zijn dagelijkse omgeving: het huis, de kinderen, de vrouw, de tuin, het licht – won hij in 2010 de Libris Literatuur Prijs en de Inktaap. In het melancholieke Late dagen, het vervolg op Kleine dagen, beschrijft hij in prachtig proza wat het voor hem betekent dat zijn kinderen ouder en zelfstandiger worden. ‘Wat ik voel wanneer hij de hoek omgaat, jubel en angst. De angst dat om die hoek een 4×4 hem schept, het zo knakbare schepsel dat wij hebben gemaakt. Dat de dood daar en dan zijn kortste woord zal gebruiken. Het jubelen dat hij er wil zijn. De angst dat hij niet meer terugkeert, fluitend een zijstraat inslaat, niet eens omkijkt en zomaar wegrijdt uit ons bestaan.’

De laatste dichtbundel van Bernard, Naar het gras, verscheen in 2018 bij Atlas Contact, gevolgd door de essaybundel Tuimelingen in 2020.

Bovenal was Bernard een fijne man, met diep gevoel voor anderen. Velen, ook lezers en schrijvers, treuren met ons.

——————————————————————————————————————————

Voor meer informatie:

België – VBK Uitgevers – Catherine Doolaege – cdoolaege@vbku.be – 00 32 495 283088

Nederland – Uitgeverij Atlas Contact – Marjet Knake – mknake@atlascontact.nl – 00 31 611380370

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo