WORLD PHILOSOPHY DAY 2021 – ESSAYBOEKJE + FILM

THUIS IN DE WERELD, DE WERELD ALS HUIS

TWEETALIGE BOEKJE MET TEKSTEN VAN KATRIEN SCHAUBROECK EN RASIT ELIBOL

+ MINI-ROADMOVIE IN HET SPOOR VAN PROFESSOR KATRIEN SCHAUBROECK

Op de derde donderdag van november organiseert UNESCO elk jaar een internationale World Philosophy Day. Zo ook op donderdag 18 november 2021. Voor het tweede jaar op rij publiceerde Het zoekend hert bij die gelegenheid een attractief essayboekje, in nauwe samenwerking met Humanistisch Verbond, mee ondersteund door Antwerpen Boekenstad en uitgeverij ASP-editions. Deze publicatie, alweer te koop voor een luttele 10 euro, werd twee keer gepresenteerd: online vanuit Nederland en vervolgens live in België. Zeker wie die events heeft gemist, kan met dit boekje een leemte vullen. Alle anderen kunnen vaststellen dat de roem en het rumoer niet overdreven zijn.

DONDERDAG 18-11-2021 – 20:00

Live-presentatie in België, met Katrien Schaubroeck en Bart Loos

Na het essay ‘De kamer als kosmos’, van de hand van essayist en uitgever Harold Polis, verscheen nu ‘Thuis in de wereld, de wereld als huis’ van filosofe, auteur en hoogleraar  Katrien Schaubroeck. Dit nieuwe boekje, alweer met Nederlandse en Engelse teksten, alsook historische foto’s en fijne tekeningen van Charlotte Boeyden, werd live gepresenteerd in de Antwerpse Cinema Lumière, op de avond van de Wereld Filosofiedag. Voorafgaand aan de speelfilm Before Sunset van Richard Linklater anticipeerde auteur en essayist Bart Loos zowel op de film als op de thematiek van het essay (filosofisch reizen en thuiskomen). Alle betalende filmbezoekers ontvingen daar een gratis exemplaar van het nieuwe boekje en na de film nog een gratis drink in de nabijgelegen bar van het FOMU (fotografiemuseum).

WOENSDAG 17-11-2021 – 20:00

Zoom-presentatie vanuit Nederland, met Katrien Schaubroeck en Sandra Langereis

In ‘Thuis in de wereld, de wereld als huis’ reflecteert professor Katrien Schaubroeck over filosofisch reizen en andere internationale strevingen, ook in tijden van corona. Daarbij focust de auteur op de indrukwekkende geschiedenis van de meer dan honderdjarige ISVW: de vermaarde Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden (zie foto). Samen met historica  Sandra Langereis, laureaat van de Libris Geschiedenis Prijs 2021, presenteerde Katrien Schaubroeck vanuit dat filosofische opleidingscentrum nabij Amersfoort het nieuwe boekje online op de vooravond van de Wereld Filosofiedag.

Klink op deze foto voor de reflectie van Sandra Langereis, via zoom vanuit Amsterdam:

Thuis in de wereld, de wereld als huis. Reflecties over filosofisch reizen en thuiskomen telt 105 pagina’s met een Nederlandse en Engelse tekstversie onder één omslag. Meer pagina’s dan vorig jaar, waarop nu ook historische foto’s uit het archief van de ISVW en alweer fijnzinnige tekeningen van Charlotte Boeyden. Na de hoofdtekst bevat het boekje een beknopte bespiegeling over reizen en thuisblijven door Rasit Elibol, columnist en redacteur van De Groene Amsterdammer.

BESTEL HET BOEKJE METEEN!

De nieuwe uitgave kan besteld worden door overschrijving van 10 euro naar het rekeningnummer van Het zoekend hertBE32 0015 8917 0602 (BIC/SWIFT: GEBABEBB). Graag met vermelding: ‘Thuis in de wereld’ + uw postadres.

Wenst u bijkomend nog de editie van vorig jaar te bestellen – ‘De kamer als kosmos’ van Harold Polis – dan kan dat ook aan 10 euro per exemplaar, met als vermelding: ‘De twee titels’ + uw postadres.

Voor dit verbindende project zijn de verzendingskosten gratis – wereldwijd.

De beide essayboekjes, met telkens twee covers op de omslag en binnenin alle teksten in het Nederlands en het Engels.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo