HUMO OVER ‘HET ZOEKEND HERT’

STEF KAMIL CARLENS COVERT BOB DYLAN

PREMIÈRE: Kijk en luister hier al naar ‘Like a Rolling Stone’

Een laatavondconcert van Stef Kamil Carlens bij u thuis, ter ere van de 80ste verjaardag van Bob Dylan, waarin hij een zorgvuldig samengestelde selectie nummers van de grootmeester brengt? In deze onmogelijke tijden is het perféct mogelijk! Surf op zondag 23 mei naar hetzoekendhert.be, alwaar Stef Kamil & band u om 23 uur stipt een uur lang trakteren op een Dylan-tributeconcert. En er is méér: Humo schenkt u hieronder al een exclusieve videoclip van ‘Like a Rolling Stone’ door Stef Kamil Carlens.

UIT: HUMO.BE – KATIA VLERICK – WOENSDAG 19 MEI 2021 – 06:26

HUMO ‘Bob, Till We Drop – A Midnight Special’ zoals dit digitale concert op de vooravond van Dylans 80ste verjaardag op maandag 24 mei voluit heet, is een organisatie van het Antwerpse filosofiehuis Het zoekend hert. Hoe kwamen ze bij jou terecht, Stef?

STEF KAMIL CARLENS «Enkele jaren geleden nam Eddy Strauven van Het zoekend hert contact met me op, na een tentoonstelling van mijn beeldend werk in Amsterdam, dat hem blijkbaar beviel. Intussen is dit al onze derde samenwerking. Een vorige was een bewerking die ik maakte van ‘Hymnus an das Leben’, een gedicht van Lou von Salomé dat door Friedrich Nietzsche naar muziek werd omgezet. De Engelstalige versie ‘Prayer to Life’ die ik daarvan maakte, komt trouwens op mijn nieuwe plaat. Maar Eddy is iemand die mij iedere keer weer inspireert: door zijn gedrevenheid, welbespraaktheid en z’n jeugdige enthousiasme. Ook nu weer. Ik heb in 2006 en 2011 al Dylan-sessies gedaan, onder meer voor Theater aan Zee, maar omdat Eddy het dit keer organiseert, vond ik dat hij nu de nummers moest kiezen. Daardoor kwam ik op wonderlijke plekken waar ik nooit gedacht had te komen, bij Dylan-songs die me altijd waren ontgaan.»

HUMO Welke bijvoorbeeld?

CARLENS «‘Emotionally Yours’. Een song die ik wellicht al had gehoord, maar die me niet is bijgebleven. Maar het is een prachtig liefdeslied.

»Dat is natuurlijk ook typisch Dylan: af en toe is hij nogal slordig geweest in het registreren van zijn songs, niet iedere versie is even overtuigend geproducet. Soms zit een diamant van een song verborgen onder een nonchalante registratie. Een goed voorbeeld is ‘Make You Feel My Love’, waarvan Adèle onlangs nog een wereldhit maakte. Puur sentiment, peperkoek, maar met een zeer waarachtige tekst. ‘Emotionally Yours’ is ook zo’n nummer.»

HUMO Je brengt ook echte classics als ‘Like a Rolling Stone’, dat Humo in avant-première mag tonen.

CARLENS «Evengoed een nummer dat ik uit mezelf niet zou coveren, omdat het zo’n klassieker is, net als ‘All Along the Watchtower’, dat we nu ook brengen. Ik ben altijd een beetje weggebleven van die nummers, omdat ze zo voor de hand liggen. Anderzijds, het is ook wel een meesterproef voor een muzikant om zulke nummers te durven coveren – in feite zijn het standards, hè.

»Omgekeerd heeft Dylan ook nummers die zo persoonlijk zijn dat je denkt: kan ik dit wel zingen? ‘Don’t Fall Apart on Me Tonight’, dat ook in de set zit, is zo’n nummer. (Zingt) ‘Do you remember St. James Street / Where you blew Jackie P.’s mind? / You were so fine, Clark Gable would have fell at your feet / And laid his life on the line’. Geen idee wat dat allemaal betekent, maar wat telt is dat die song een prachtige conversatie is tussen twee geliefden.»

HUMO Jij begon ooit als straatmuzikant in Antwerpen. Zat er toen veel Dylan in je repertoire?

CARLENS «Toch niet. Ik zong vooral eigen materiaal. Ik was ook niet de vroegste Dylan-fan. Mijn liefde voor Dylan is er gekomen door een enorme verliefdheid toen ik nog op school zat, op een Schots meisje dat Julianne heette. Zij zong ‘Isis’ van Dylan op zo’n indringende manier… Ik was verkocht – aan haar én aan Dylan (lacht). Dat was begin jaren 90, nog voor dEUS

HUMO Je werkt intussen ook aan een nieuwe plaat, zei je zonet?

CARLENS «Nee! Veel te druk nu, door mijn deadline voor theatermuziek voor Jan Fabre – zijn nieuwe stuk gaat over een maand in première in het amfitheater van Pompei en ik moet mijn muziek daarvoor nog af krijgen – én deze Dylan-tribute. Aan een plaat werken is voor later, ik weet alleen dat ‘Prayer to Life’ er zéker op komt.»

HUMO We schenken onszelf alvast een goede premium bourbon uit en gaan al in ons zeteltje klaarzitten voor ‘Bob, Till We Drop’. Tot zondagnacht!

‘Bob, till we drop – A Midnight Special’: Zondag 23 mei om 23.00 via hetzoekendhert.be

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo