Het tijdperk van de tovenaars – Wolfram Eilenberger en Tinneke Beeckman

De jaren twintig van de vorige eeuw zijn cruciaal in de geschiedenis van het Europese denken. Omdat er nieuwe hoop, verse levensvreugde en scherpzinnige inzichten tot ontwikkeling kwamen, zowel in denk-, bouw- als kunststijlen. Voor Het zoekend hert, gelegen in een prachtige wijk uit het interbellum, een meervoudige reden om een bijzonder boek over dat tijdperk te presenteren, samen met de Duitse auteur Wolfram Eilenberger en filosofe en columniste Tinneke Beeckman.

In Het tijdperk van de tovenaars wekt de Duitse denker en auteur Wolfram Eilenberger deze jaren tot leven: het decennium tussen levenslust en economische crisis, vlak na de Eerste Wereldoorlog en aan de vooravond van het Europese fascisme. Aan de hand van vier denkers beschrijft hij de explosie van geestelijke creativiteit die deze jaren kenmerkte.

Wolfram Eilenberger vertelt over de ongemeen snelle opkomst van Martin Heidegger en diens liefde voor Hannah Arendt. Over de immer dolende Walter Benjamin, die in Parijs op zoek gaat naar de wortels van de moderne tijd. Over genie en miljardairszoon Ludwig Wittgenstein die, terwijl hij in Cambridge als een god wordt aanbeden, in een Oostenrijks dorpje als onderwijzer werkt – in zelfgekozen armoede. En over Ernst Cassirer, die in de Hamburgse middenklasse het antisemitisme aan den lijve ondervindt.

Wolfram Eilenberger ziet in de levens en ideeën van deze denkers de oorsprong van onze huidige wereld. Zij behouden tot vandaag een beslissende invloed op de filosofie. Eilenbergers terugblik op de jaren twintig is een inspiratie en een waarschuwing maar vooral een bron van leesplezier.

Wolfram Eilenberger (1972) is filosoof, schrijver en journalist. Van 2011 tot 2017 was hij hoofdredacteur van Philosophie Magazin. Daarvoor filosofisch columnist voor Cicero, Die Zeit en Der Tagesspiegel. Vandaag is hij uitgever bij Nicolai Verlag in Berlijn en tv-presentator van Sternstunde Philosophie.

Zondag 28 oktober 2018 om 11 uur in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Met een lezing door Wolfram Eilenberger en een kritische voorbeschouwing door Tinneke Beeckman – in het Engels en het Nederlands. Inkom: € 12. Maar wie het nieuwe boek koopt (€ 29,99), krijgt de entreeprijs terug. Vooraf inschrijven is wel

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo