DE SPOORZOEKERS #3 – MIDAS DEKKERS

DE SPOORZOEKERS #3 – OVER HET VERLANGEN NAAR GEBORGENHEID

Boekpresentatie ‘De Thigmofiel’

Met Midas Dekkers en Bernard Dewulf

Op zaterdag 17 oktober 2015 organiseert Het zoekend hert alweer de derde editie van De Spoorzoekers. Nu met de superieure bioloog en geliefde topauteur Midas Dekkers. Hij presenteert zijn nieuwste boek: De Thigmofiel. Over het verlangen naar geborgenheid.

Het is wat we kunnen noemen “de plezierige tegenhanger van claustrofobie”: thigmofilie, de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is. De kat doet het wanneer hij in zijn kartonnen doos gaat zitten, de kakkerlak die wegschiet tussen spleten in het hout, en de mens, wanneer hij in foetushouding onder zijn dekbed gaat liggen of zich terugtrekt op de wc. Midas Dekkers heeft begrip voor die kat, die kakkerlak, die mens. In een tochtige wereld vol licht, lucht en kale vlaktes, is het goed om je veilig te voelen. Midas Dekkers schrijft en filosofeert met vertrouwde verve over het tastbare geluk op de vierkante meter.

Midas Dekkers (1946) is de onvergelijkbare auteur van meer dan 50 boeken over mens en dier, internationaal geëerd voor zijn scherpzinnige observaties, pittige meningen en gevoel voor humor. In Lief Dier beschrijft hij bestialiteit in de westerse samenleving. De Vergankelijkheid gaat over de vraag hoe de mens omgaat met de ouderdomsfasen die aan zijn dood voorafgaan. In De Larf betoogt Midas dat de mens als niet-mens wordt geboren en in zijn volwassenwording een larvenfase doormaakt, net zoals vlinders. En dat is nog maar een kleine greep uit zijn werk en denken.

De spoorzoekers vormt een eerbetoon aan de geëngageerde auteur Kamiel Vanhole (1954-2008). Pendelend tussen heden en verleden maakte deze reizende schrijver kieren in de tijd en schakeringen van de geschiedenis subtiel zichtbaar. Zijn allerlaatste boek De Spoorzoeker blijft ons inspireren om andere zoekende auteurs en denkers voor het voetlicht te brengen. De lezingen worden telkens ingeleid door dochter Eva Vanhole. Zij spreekt dit jaar Over sporen, ontsporen en katten die van okselzweet houden. Daarna houdt de fantastische dichter, columnist en fijne kunstkenner Bernard Dewulf een ‘parallelle’ benadering van het thema van de avond met een bespiegeling Over onze holtezucht. Ten slotte houdt Midas Dekkers een bespieling over thigmofolie en zijn nieuwste boek.

Zaterdag 17 oktober 2015 om 20 uur in Het zoekend hert. Inkom: € 14, maar wie het boek koopt, krijgt meteen € 5 terug. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo