Partners in de filosofie – van de Lage Landen

Het tafereel voltrok zich op een prachtige zomerdag in het jaar 2014, op het terras van Hotel American, aan het Leidseplein in Amsterdam. Na een eerdere consultatieronde, gevolgd door een diepgravend overleg, gingen daar de vertegenwoordigers van vier filosofische organisaties uit de Lage Landen akkoord om samen het Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE te stichten.

Het nieuwe overlegplatform kwam tot stand op voorstel van ons filosofiehuis Het zoekend hert, dat daarvoor in zee gaat met twee dynamische en toch sterk verschillende confraters: de Internationale School voor Wijsbegeerte ISVW in Leusden (Amersfoort), die in 1916 mee gesticht werd door Frederik Van Eeden en dus al bijna 100 jaar actief is, en Brandstof Amsterdam, een jonge organisatie die zich naar een pittig publiek richt, onder meer via Lowlands en het Brainwash festival, en die tevens coördinator is van The School of Life Amsterdam. Als mediapartner zegde Filosofie Magazine zijn volwaardige ondersteuning toe bij monde van hoofdredactrice Daan Roovers.

De bezegeling van het akkoord werd fotografisch vastgelegd in het hotel, nabij de legendarische leestafel van Café Américain. Deze tafel in de majestueuze art-decozaal draagt de naam van Harry Mulisch, de denker en schrijver die aan de overkant woonde en werkte maar hier altijd zijn kranten kwam lezen. Ideale plek, zeg maar, voor de inwijding van een bevlogen filosofieproject.

Voor meer informatie: forumvoorfilosofie@gmail.com.

FOTO (vlnr): Daan Roovers (hoofdredactie Filosofie Magazine), Eddy Strauven (coördinator Het zoekend hert), Erno Eskens (directeur Internationale School voor Wijsbegeerte – ISVW), Laurens Knoop (directeur Brandstof + The School of Life Amsterdam).


Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo