Pijn en plezier van het politieke dier – Totaalproject

Doorgedreven denken over de mens als gemeenschapswezen

Het zoekend hert wil een zorgzame impuls geven aan het denken over de politieke natuur van de mens met het filosofische project Pijn en plezier van het politieke dier.

“De mens is van natuur een politiek dier”, stelde Aristoteles. Het menselijke handelen van dit dier is volgens de Griekse wijsgeer gericht op ‘welzijn’ of ‘geluk’ (eudaimonia), binnen een sociale gemeenschap. “Wie niet in staat is deel te nemen aan een gemeenschap, of daaraan geen behoefte heeft omdat hij zichzelf genoeg is, maakt geen deel uit van een polis, en is dus ofwel een beest of een god”, luidt een sleutelzin in zijn Politica.

In Pijn en plezier van het politieke dier wordt daarom aandacht besteed aan de politieke aard van de mens in het algemeen, en ook aan die van specifieke enkelingen zoals filosofen, politici of andere gemeenschapsstichters. Samen met de meest deskundige filosofen en historici uit de Lage Landen wordt gepeild naar de mogelijkheden en moeilijkheden van het politieke handelen voor vandaag en morgen. Treden voor het voetlicht:

1. Prof. Josine Blok: ARISTOTELES, Athene en het ‘zoön politikon’ –  Zondag 25/01/2015 om 11 uur

2. Dr. Tinneke Beeckman: NICCOLò MACHIAVELLI en het plezier in het machtsspel –  Zo 22/02/2015 om 11 uur én 15 uur

3. Prof. Wessel Krul: THOMAS HOBBES en het radicale streven naar gelijkheid – Zo 22/03/2015 om 11 uur

4. Prof. Hans Achterhuis: HANNAH ARENDT en de vita activa in duistere tijden –  Zo 19/04/2015 om 11 uur én 15 uur

5. Prof. em. Frank Ankersmit: JÜRGEN HABERMAS en de terugkeer van het feodalisme in de politiek – Zo 17/05/2015 om 11 uur

6. Dr. Ronald Tinnevelt: MARTHA NUSSBAUM en het belang van emoties in de politiekZo 07/06/2015 om 11 uur

7. SYNTHESE – Bleri Lleshi & Manu Claeys: De toekomst van het politieke dier –  Zondag 21/06/2015 om 11 uur

Pijn en plezier van het politieke dier is een filosofisch project met lezingen, maar ook met een kunsttentoonstelling en twee meesterklassen, waarover later meer. Alle lezingen vinden plaats op zondagen om 11 uur, maar zijn intussen volzet. Wel zijn er nog plaatsen voor de extra lezingen van Tinneke Beeckman en Hans Achterhuis, op dezelfde zondagen om 15 uur, in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Inkomprijs per lezing: € 9. Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com. Voor bijkomende informatie: www.deburen.eu.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo