Getekend, de kunstenaar – Middelheimmuseum

In samenwerking met het Middelheimmuseum organiseert Het zoekend hert ° The searching deer op zondag 15 juni 2014 een wandeling naar de nieuwe tentoonstelling Getekend, de kunstenaar.

Op deze aangrijpende expo met als thema de Eerste Wereldoorlog staat de Duitse expressioniste Käthe Kollwitz (1867-1945) centraal. In het Braempaviljoen zien we zeven bronzen beeldhouwwerken van haar, tentoongesteld op donkere sokkels en pupiters. Vrouwen en kinderen die hun mannen en vaders uitwuiven, wachtende vrouwen, close-ups van vertrokken gezichten, veel leed en verdriet.

De Piëta van Käthe Kollwitz (foto) staat tegenover een vergelijkbaar maar heel verschillend beeld van Ivan Mestrovic. Andere getoonde werken van kunstenaars die door de Groote Oorlog werden getroffen zijn o.a. De dromer van het woud van Ossip Zadkine, de Fluitspeler van Ernst Barlach, Man bekeken door een bloem van Jean Arp en Het grote paard van Raymond Duchamp-Villon. Tijdens de wandeling in de beeldentuin van het Middelheimmuseum komen nog tal van andere werken aan bod die verband houden met oorlog en conflict in brede zin.

Deze activiteit wordt bijgewoond door Dr. Matthijs de Ridder, auteur en cultuurkenner. Hij houdt midden oktober in Het zoekend hert zijn lezing in het kader van De Groote Oorlog in ons hoofd. Twee van de vier kernfiguren die hij dan behandelt – Frans Masereel, Käthe Kollwitz, Henri Barbusse en Yvan Goll – komen ook op zondag 15 juni aan bod. Daarom houdt hij na de wandeling al een korte reflectie.

Zondag 15 juni 2014, van 14.15 tot 14.30 uur: Ontvangst met gratis drink in filosofiehuis Het zoekend hert
14.30 uur: Korte presentatie van de expo Tekenen in de storm, met werk van Frans Masereel, Jan Vanriet en Camiel Van Breedam
14.45 uur: Wandeling naar het nabijgelegen kasteel van Middelheim en ontvangst door de gidsen van het Middelheimmuseum
15.00 uur: Geleid bezoek langs Getekend, de kunstenaar en het wandelparcours over conflict en oorlog in de beeldentuin
Van 16.50 tot 17 uur: Slotwoord met reflectie door Matthijs de Ridder

Prijs: € 8. Duur: 2,30 uur. Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo