Filosofie van de waanzin – Boekpresentatie

Op zondag 30 maart 2014 presenteert filosoof en taalwetenschapper Wouter Kusters in Het zoekend hert zijn nieuwste boek, Filosofie van de waanzin, dat nu al wordt betiteld als zijn magnum opus. Eerder ontving Wouter Kusters onder meer de Socrates Wisselbeker voor Pure Waanzin. Een zoektocht naar de psychotische ervaring.

Wouter Kusters schreef heel betrokken en gepassioneerd aan wat een even doorleefd als erudiet boek is geworden. Een diepgravende studie over de meest uiteenlopende waanzinnige ervaringen: van ‘de dolle mens’ van Friedrich Nietzsche en de doorgedraaide danser Nijinski tot de misschien wel geniale gek bij u in de buurt. Daarbij plaatst Wouter Kusters de waanzin in een uitzonderlijk breed perspectief. Hij beschrijft tal van hoogtepunten in onze cultuur die frappante overeenkomsten vertonen met uitingen van waanzinnigen: de filosofie van Plotinus en Peter Sloterdijk, mystiek van Meister Eckhart, literatuur van Aldous Huxley, kunst van M.C. Escher, muziek van The Doors, films als The Truman Show en The Matrix.

Tussen de beschouwingen door schrijft Wouter Kusters over de ervaringen en gedachten van degenen die worden opgesloten in diagnoses, in klinieken, in de geestdodende taal van de psychiatrie. Het zijn hun stemmen die hier doorklinken. Wouter Kusters maakte zelf tot twee keer toe een psychotische episode door en weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. Maar ook omgekeerd is een transitie mogelijk: uit momenten van waanzin ontstaat soms de mooiste filosofie.

Wouter Kusters (1966) studeerde in 1992 cum laude af in computerlinguïstiek en socio-linguïstiek aan de universiteit van Leiden. Hij werd vooral bekend door de boeken waarin hij filosofeert over zijn ervaringen met psychoses: Pure waanzin: Een zoektocht naar de psychotische ervaring (herziene editie 2013) en Alleen: Berichten uit de isoleercel (samen met Sam Gerrits en Jannemiek Tukker). Pure waanzin werd bekroond met de Van Helsdingenprijs voor het beste werk op het grensgebied van psychiatrie en filosofie, en ook met de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek van het jaar.

Filosofie van de waanzin wordt op zondag 30 maart 2014 om 11 uur gepresenteerd in Het zoekend hert. Inkom: €8. Wie ter plaatse het boek koopt, krijgt meteen het entreegeld terug. In de namiddag, om 15 uur, leidt Wouter Kusters een wandeling in het Middelheimmuseum. Deelname: eveneens €8. Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo