Nieuw: Filosofie met klassen

Het zoekend hert presenteert voortaan speciale filosofische ontmoetingsmomenten voor leerlingen van de laatste twee leerjaren van het secundair onderwijs, zeg maar: de derde graad. De organiserende leerkrachten en/of scholen kunnen kiezen uit drie stevige thema’s, uiteengezet door briljante jonge denkers.

In een eerste fase kan worden gekozen uit drie academische filosofen, die een eigen thema naar voor brengen waarin ze gespecialiseerd zijn:

  • DR. GREG HOUWER De mens als gespleten wezen, van nature.
  • DRS. DIMITRI GOOSSENS De verlamming van Medusa, tot heden toe.
  • DR. TINNEKE BEECKMAN Wat we kunnen leren van een filosoof, zoals Spinoza.

De ontmoeting met deze jonge filosofen gebeurt in klasverband, in een ongedwongen sfeer, met de mogelijkheid zich persoonlijk uit te spreken, op verplaatsing, buiten de schoolmuren. De leerlingen worden onthaald na de middag, met een gratis drankje. Vervolgens krijgen ze een beknopte toelichting over de werking van het filosofiehuis en over de lopende filosofische kunstexpo. De filosoof van dienst geeft een lezing van circa 50 minuten, gevolgd door een nagesprek. Daarna worden enkele filosofieboeken verloot. Bij het afscheid wordt een indringend fragment gelezen van wereldfilosoof Martin Heidegger, bij een fotografisch kunstwerk over diens ‘Feldweg’ – de landweg in zijn geboortestad Messkirch, die leidt naar de zogenaamde Heideggerbank, waarop hij als jongeling de Griekse filosofen ging lezen.

De deelnameprijs is afhankelijk van het afgesproken programma en de spreker. Meer informatie in de rubriek Onze activiteiten. Voor bijkomende vragen of inschrijvingen: hetzoekendhert@gmail.com of 00 32 473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo