De Nieuwjaarslezing 2013 – Met Anne Provoost

De Nieuwjaarslezingen van Het zoekend hert worden traditie. Bij de overgang van het oude naar het nieuwe jaar reflecteert een denker of schrijver uit de Lage Landen over de tijd die komt en alles wat hem of haar prikkelt of uitdaagt. In het jaar één van dit decennium opende Bernard Dewulf met zijn lezing Trekvogels in de mist. In 2012 reflecteerde Yves Petry over De zorgen van een schrijver. Bij de komst van 2013 oriënteert romanschrijfster en essayiste Anne Provoost zich op het spanningsveld tussen fictie en macht met Eerlijk waar? Over het desavoueren van het verzonnen verhaal.

Anne Provoost (1964) schrijft romans, essays en korte verhalen. Ze studeerde Letterkunde en won al prijzen met korte verhalen voor ze in 1990 debuteerde met Mijn tante is een Grindewal. In deze roman benadert ze incest en communicatieproblemen. In Vallen (1994), haar meest geprezen boek, analyseert ze de valkuilen en verlokkingen van extreemrechtse retoriek. Het belang van kennis en eerlijke communicatie is ook aan de orde in haar bewerking van een sprookje dat De Roos en het Zwijn (1998) werd. Voor De arkvaarders (2001) baseerde ze zich op het verhaal van de zondvloed. Ons kindbeeld en de literatuur die eruit voortvloeit, beschrijft Anne Provoost in En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist (2004). Begin 2008 verscheen het pamflet Beminde Ongelovigen. Atheïstisch sermoen. Anne Provoost won literaire prijzen in binnen- en buitenland. Zo ontving ze De Gouden Uil, de LIBRIS Woutertje Pieterseprijs, De Zilveren Griffel, de Gouden Zoen. Voor In de zon kijken (2009) kreeg ze de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, de voormalige Staatsprijs voor Literatuur. Haar werk is in 18 talen vertaald.

EERLIJK WAAR? – De vragende titel van De Nieuwjaarslezing van Anne Provoost trekt direct de aandacht. Ook deze derde editie van De Nieuwjaarslezingen wordt gepubliceerd bij uitgeverij Luster als een fraai boekje met zwartlinnen kaft, goudopdruk, leeslint, hoogwaardig papier en een afdruk van het handschrift van de meesteres. Te koop bij Het zoekend hert of in de betere boekhandel. Prijs € 14,95.

De Nieuwjaarslezing van Anne Provoost vindt plaats op zaterdag 29 december 2012 om 20 uur, in Het zoekend hert. Inkom: € 7. Met feestelijke boekpresentatie. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo