Filosofie voor het leven – Met Jules Evans

Op vrijdag 2 november 2012 presenteren Het zoekend hert en uitgeverij Ten Have de Nederlandse editie van een bijzonder werk over praktische filosofie: Filosofie voor het leven. En andere gevaarlijke situaties. De Britse auteur Jules Evans wordt daarbij bevraagd door filosoof en vertaler Dr. Robrecht Vandemeulebroecke. Voertalen: Engels (vooral) en Nederlands.

Tijdens zijn middelbare schooltijd gebruikte Jules Evans behoorlijk wat partydrugs. Hij werd er steeds angstiger van. Als student kreeg hij een burn-out. Hij besefte dat zijn studie Engelse literatuur hem niet op het leven voorbereidde. Uiteindelijk was het de filosofie die hem uit zijn emotionele crisis redde. Jules Evans raakte gefascineerd door de filosofen uit de Oudheid, vooral door hoe ze ons nog altijd kunnen helpen denken. Door zijn persoonlijke studie leerde Evans omgaan met zijn emoties en reflecteren op wat het doel in een leven zou kunnen zijn.

Met zijn boek Philosophy for Life. And other dangerous situations werd de jonge filosoof de nieuwe ster van de filosofie in Groot-Brittannië. In dit intelligente werk onderzoekt hij ten gronde hoe we de kennis van antieke filosofie kunnen benutten. Wat kunnen we gebruiken? Wat kunnen we achterwege laten? Om zich op het moderne bestaan te oriënteren, voerde hij gesprekken met psychologen, gangsters, soldaten, astronauten en anarchisten. Zo toont hij aan hoe mensen in uiteenlopende situaties met filosofie hun levenshouding verbeteren.

Filosoof en letterkundige Jules Evans is onderzoeker aan het Centre for the History of Emotions van de Queen Mary University. Hij bestudeert de verhouding tussen filosofie van de Oudheid en moderne psychologie. Hij schrijft voor The Wall Street Journal, The Times, The Spectator, Prospect, Psychologies, de New Statesman en The Guardian. Zijn blog www.politicsofwellbeing.com trekt maandelijks 12.000 bezoekers. Hij is verbonden aan The School of Life en medeorganisator van de London Philosophy Club.

De boekpresentatie van Filosofie voor het leven. En andere gevaarlijke situaties vindt plaats op vrijdag 2 november om 20 uur in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem. De inkom bedraagt € 7, het boek kost € 19,95. Bezoekers die ter plaatse het boek kopen, krijgen meteen hun entreegeld terug. Reserveren is wel verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo