Filosofische walk-in-progress in Middelheimmuseum #1

Op zondag 30 september 2012 organiseert Het zoekend hert, samen met deBuren, Het lichaam in beeld – een eerste filosofische wandeling in het vernieuwde beeldenpark Middelheimmuseum, in de onmiddellijke nabijheid van het filosofiehuis. Inleider en begeleider is de Nederlandse filosoof Maarten Doorman, ook coauteur van een catalogus van het Middelheimmuseum.

Deze activiteit is VOLZET. Maar in de toekomst vinden nieuwe wandelingen plaats met andere auteurs/gidsen.

Zopas werd het Middelheimmuseum vernieuwd en uitgebreid. Bij die gelegenheid selecteerden de Duitse modeontwerpers Bernhard Willhelm en Jutta Kraus (beiden °1972) internationaal bekende stukken uit het depot van Middelheimmuseum voor een verrassende opstelling in het Braempaviljoen, die nog te bekijken is tot begin 2013. Dit unieke project bevat onder meer contrasterende werken van Hans Arp, Medardo Rosso, Alberto Giacometti, Auguste Rodin en Paul Van Hoeydonck. Nabij het nieuwe expopaviljoen Het Huis, een halfopen bouwwerk van de Belgische architecten Robbrecht en Daem, wordt in het weekend van 29 september 2012 een monumentaal werk ingehuldigd van de Britse kunstenaar, archeoloog en antropoloog Antony Gormley (°1950). Onderweg passeert onze filosofische wandeling ook langs de Pegasus van Carl Milles, de nieuwe vijverfontein van de Belgische minimalist Philippe Van Snick en het houten bruggetje van de Chinese totaalkunstenaar, filosoof en dissident Ai Weiwei (°1957).

Maarten Doorman, filosoof en dichter, leidt deze wandeling in met een lezing in Het zoekend hert, waar enkele beelden van de Belgische kunstenares Monique Donckers worden gepresenteerd. De filosofische kunstkenner begeleidt vervolgens de deelnemers op een wandeling door het beeldenpark, richting Braempaviljoen en vervolgens naar Het Huis, om dan in het nieuwe museumcafé MIKA, in het gerenoveerde kasteel, te besluiten met een gratis drink en een laatste vragenronde.

Bedoeling van deze wandeling is filosofisch te reflecteren over het menselijke lichaam en het beeld (ervan). De nieuw uitgestippelde wandeling wordt een ‘walk- in-progress’. In volgende edities wordt de wandeling verfijnd tot een ‘voorlopig definitief’ parcours.

De filosofische wandeling Het lichaam in beeld wordt ingehuldigd op zondag 30 september 2012, vanaf 13 uur in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem-Antwerpen. Duur: 2.30 uur. Prijs: € 8. Reserveren: hetzoekendhert@gmail.com. Meer info: www.deburen.euwww.middelheimmuseum.be.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo