HET LICHAAM IN BEELD – MAARTEN DOORMAN

Filosofische walk-in-progress in het Middelheimmuseum #1

HET LICHAAM IN BEELD

Op zondag 30 september 2012 organiseerde Het zoekend hert, samen met deBuren, een eerste filosofische wandeling in het vernieuwde beeldenpark Middelheimmuseum, in de nabijheid van het filosofiehuis. Inleider en begeleider was de Nederlandse filosoof Maarten Doorman.

Beelden, sculpturen, installaties. Het vermaarde Middelheimmuseum in Antwerpen bezit een uitnemende verzameling moderne en hedendaagse meesterwerken van onder meer Henry Moore, Bernd Lohaus, Per Kirkeby, Guillaume Bijl, Juan Muñoz, Panamarenko en vele anderen.

Zopas werd het Middelheimmuseum vernieuwd en uitgebreid. Bij die gelegenheid selecteerden de Duitse modeontwerpers Bernhard Willhelm en Jutta Kraus (beiden °1972) internationaal bekende stukken uit het depot van Middelheimmuseum voor een verrassende opstelling in het Braempaviljoen, die nog te bekijken is tot begin 2013. Dit unieke project bevat onder meer contrasterende werken van Hans Arp, Medardo Rosso, Alberto Giacometti, Auguste Rodin en Paul Van Hoeydonck. Nabij het nieuwe expopaviljoen Het Huis, een halfopen bouwwerk van de Belgische architecten Robbrecht en Daem, wordt in het weekend van 29 september 2012 een monumentaal werk ingehuldigd van de Britse kunstenaar, archeoloog en antropoloog Antony Gormley (°1950). Onderweg passeert onze filosofische wandeling ook langs de Pegasus van Carl Milles, de nieuwe vijverfontein van de Belgische minimalist Philippe Van Snick en het intrigerende houten bruggetje van de Chinese totaalkunstenaar, filosoof en dissident Ai Weiwei (°1957).

Filosoof en auteur Maarten Doorman leidde deze filosofische wandeling in met een beknopte lezing in Het zoekend hert, waar enkele beelden van de Belgische kunstenares Monique Donckers worden gepresenteerd. De filosofische kunstkenner begeleidt vervolgens de deelnemers op een wandeling door het beeldenpark, richting Braempaviljoen en vervolgens naar Het Huis, om dan in het nieuwe museumcafé MIKA, in het gerenoveerde kasteel, te besluiten met een gratis drink en een laatste vragenronde.

Bedoeling van deze wandeling is filosofisch te reflecteren over het menselijke lichaam en het beeld (ervan). De nieuw uitgestippelde wandeling wordt een ‘walk- in-progress’. In volgende edities wordt de wandeling verfijnd tot een ‘voorlopig definitief’ parcours, waarbij aspecten van het traject aan nieuwe thema’s kunnen worden aangepast.

Prof. Maarten Doorman (1957) is filosoof, dichter en essayist. Hij is hoogleraar Journalistieke Kritiek van Kunst en Cultuur aan de Universiteit Amsterdam en docent Cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Recente boeken zijn Art in Progress. A Philosophical Response to the End of the Avant-Garde (2003), De romantische orde (2004), Steeds mooier. Over vooruitgang in de kunst (2005), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007), Denkers in de grond. Een homerun langs 40 graven (2010) en Rousseau en ik (2012). Voor Middelheimmuseum droeg hij bij aan de catalogus Lang Leve Beeldhouwkunst! Long Live Sculpture! (2006), samen met Sara Weyns, curator van Middelheimmuseum.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo