Paradijs de hoek om – Mens tussen dier en god – Met en door Greg Houwer

Als bekroning van onze lezingencyclus ‘Streven naar het ware leven’ presenteert Het zoekend hert ° The searching deer op 4 februari 2012 een denk- en luisteravond door de jonge filosoof, romancier en muzikant Greg Houwer. Over persoonsidentiteit en zelfbewustzijn. Over de mens als tussenwezen – tussen dier en god. Over de zoektocht naar het paradijs, ergens om de hoek, misschien?

De mens is een dier. Maar niet zomaar een dier. De mens is bovenal een verlangend en sociaal dier. Hij neemt geen genoegen met het aardse hier en nu, maar heeft ook nood aan een hemel, als een dak boven het hoofd, aan een niet-hier en niet-nu waar hij, rechtopstaand, naar kan reiken. Door in te gaan op de sociale structuur van onze menselijke geest en daarmee het (eventuele) verschil af te tasten met andere dieren legt Greg Houwer uit hoe dit komt. Aan de hand van Louis Paul Boons intrigerende roman De Paradijsvogel gaat hij daarna in op de implicaties. Samen met Boon laat Greg Houwer zien dat de mens een gespleten tussenwezen is en toont hij dat de spanning tussen natuur en cultuur, het eigene en het vreemde, het individuele en het gemeenschappelijke menselijk, al te menselijk is.

De lezing wordt afgewisseld met livemuziek en passages uit eigen werk.

Greg Houwer (Gregory De Vleeschouwer, 1980) is schrijver, filosoof en singer-songwriter. Hij promoveerde in 2010 aan de K.U.Leuven met een proefschrift over persoonsidentiteit. Intussen verschenen: Into the White: Kafka and his Metamorphoses (2010), Getekend door het Lichaam (2011) en de novelle De ark van Birsa (2011). Ik, Mezelf en Wij: Over de Constructie van onze Identiteit (2011) kreeg intussen al enkele lovende kritieken.

Paradijs de hoek om vindt plaats op zaterdag 4 februari 2012, van 20 tot 22 uur. Inkom: €7 (studenten €5). Reserveren verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo