De Nieuwjaarslezing 2012 – Yves Petry

De tweede editie van De Nieuwjaarslezing van Het zoekend hert verschoof al meteen naar een zaterdagavond. Meer bepaald deze van 4 januari 2012. Spreker van dienst was dan ook Yves Petry, romancier en academisch filosoof, maar toch vooral een fascinerende auteur die de avondlijke sferen meer genegen is dan de pastorale stilte van een zondagochtend.

Yves Petry (1967) trad op dubbele wijze in de voetsporen van zijn pennenbroeder Bernard Dewulf. Zoals zijn voorganger werd ook hij bekroond met de Libris Literatuur Prijs, voor zijn roman De maagd Marino, een schokkend boek over een bizarre moord. ‘Een trefzeker, intrigerend meesterwerk’, noemde de jury deze roman ‘die op elke bladzij getuigt van het geloof in de kracht van de precieze formulering’. Van Yves Petry verschenen eerder de veelgeprezen romans Het jaar van de man (1999), Gods eigen muziek (2001), De laatste woorden van Leo Wekeman (2003) en De achterblijver (2006). In 2006 kreeg hij de BNG Nieuwe literatuurprijs, in 2007 de Literatuurprijs van de provincie Vlaams-Brabant. Ook werd hij genomineerd voor de AKO-literatuurprijs, in 2004, en de Gerard Walschapprijs, in 2007.

Voor De Nieuwjaarslezing in Het zoekend hert ° The searching deer kreeg Yves Petry behoorlijk de vrije hand. Wij vroegen deze romancier, wiskundige en universitair geschoolde filosoof eens vrijpostig te reflecteren over het jaar dat komen gaat en de verdere toekomst – maar vooral met aandacht voor de zorgen van een zoekende en strevende schrijver. Dat deed hij met verve.

“Prikkelend, intelligent, uitdagend” De Standaard

“Een ijzersterke en hoogst intrigerende roman die talloze registers bespeelt en menig stilistisch bravourestukje etaleert. ‘De maagd Marino’ bevat filosofische terzijdes à volonté en levert denkstof waar je zonder overdrijven een paar weken mee toekomt.” De Morgen

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo