Sebastien Valkenberg – Het ware leven is niet voor bange mensen

Op zondag 20 november 2011 houdt filosoof en columnist Sebastien Valkenberg de zevende lezing in de cyclus ‘Streven naar het ware leven’. Met een pleidooi voor een gedurfd en doordacht bestaan.

Risico’s. Het leven is ermee doordesemd. Maar bijna automatisch deinzen moderne mensen ervoor terug. Filosoof Sebastien Valkenberg beschouwt roekeloosheid niet als een deugd, maar het gaat te ver om elk risico af te wijzen. Bij het ware leven, zoals Aristoteles dit definieert, hoort dat het individu hoog inzet – en ja, dan is het risico altijd aanwezig dat men een blauwtje loopt, of erger. Natuurlijk blijft het raadzaam de kans op mislukking te minimaliseren. Maar pas op, dit lukt niet door elk gevaar uit de weg te gaan. Risicovermijding is weliswaar veilig, maar het ware leven brengen we zo niet tot stand. Hoogste tijd dus voor een rehabilitatie van het waagstuk.

Sebastien Valkenberg (1978) studeerde filosofie en Nederlands. Hij schrijft columns voor Trouw en voor Filosofie Magazine. Zijn debuut Het laboratorium in je hoofd (2006) werd genomineerd voor de Socrates Wisselbeker én de Eurekaprijs. In Geluksvogels. Of waarom we het nog nooit zo goed hadden (2010) onderzoekt hij de verworvenheden van de moderne tijd.

Deze zevende lezing in de cyclus ‘Streven naar het ware leven’ vindt plaats op zondag 20 november 2011, om 11 uur, in filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer. Inkomprijs: €7. Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo