Free spirits from Brazil – I – Veronica Stigger, Daniel Galera & Alice Ruiz

In het kader van europalia.brasil organiseert Het zoekend hert een origineel evenement in twee delen: ‘Free spirits from Brazil’. Het eerste deel, op zaterdag 15 oktober 2011, bestond uit spirituele presentaties van drie bijzondere Braziliaanse auteurs: Veronica Stigger, Daniel Galera en Alice Ruiz. De Belgische schrijver en journalist H. Ter-Nedden leidde in en lichtte door.

H. Ter-Nedden (pseudoniem van Marcel Grauls) publiceerde in 1980 het eerste Nederlandstalige boek over Latino-literatuur: Uit de bek van de hel. Dertig jaar later poogde hij een antwoord te geven op een aantal prikkelende vragen. Waar kwam die hype toen vandaan? Was dat een spirituele, filosofische of zelfs – we hebben het over de jaren 70 – ethische revolutie? En wat is het dat ons, als hedendaagse Europese lezers, in deze literatuur blijft beroeren?

Drie Braziliaanse auteurs brachten vervolgens een spontaan programma rond hun werk en filosofische inzichten: schrijfster en journaliste Veronica Stigger, auteur en uitgever Daniel Galera, dichteres en liedjesschrijfster Alice Ruiz. Met voordrachten, interviews door Alma De Walsche van MO*magazine, beklijvende muziek van Daniel Miranda (op gitaren) en Alice Ruiz (op cd). He werd een mix van Engels, Portugees en Nederlands, maar ook pittige klanken en veel gebarentaal. Alle aanwezigen, Braziliaanse schrijvers inbegrepen, waren verrukt over de sensationele sfeer op deze avond – en eigenlijk nog moeilijk naar ‘huis’ te krijgen.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo