FREE SPIRITS FROM BRAZIL – II – LEONARDO BOFF

FREE SPIRITS FROM BRAZIL – II – Close encounters with Leonardo Boff

Het tweede deel van ‘Free spirits from Brazil’, ons filosofisch en spiritueel evenement in het kader van europalia.brasil, bestond normaal uit een lezing door de Brazilaanse bevrijdingstheoloog Leonardo Boff, bekend vanwege zijn pleidooi voor de rechten van de armen en de uitgeslotenen.

Op zondag 13 november 2011 zou hij komen spreken over ‘Harmony in variety’. Tot onze diepe spijt konden wij niet anders dan melden dat deze lezing niet zou doorgaan. De gezondheidstoestand van de vermaarde filosoof en bevrijdingstheoloog maakte het reizen volledig onmogelijk. Wij wensen Leonardo Boff alvast het allerbeste toe.

Leonardo Boff (Concórdia, 1938) is theoloog, filosoof, schrijver en ecologist. Hij was betrokken bij de eerste uitingen van verontwaardiging over de ellende en het marginaliseren. Zijn geloofspreken lagen mee aan de oorsprong van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie. Leonardo Boff formuleerde een nieuw Latijns-Amerikaans perspectief in zijn standaardwerk Rechten voor Leven en de middelen om dat waardig te houden. Hij bekritiseerde de onderdrukkende rol van de rooms-katholieke kerk in de gemeenschappen waarin ze aanwezig was. In 1985 werd hem door de Congregatie voor de Geloofsleer, geleid door de toenmalige kardinaal en huidige paus Joseph Ratzinger, voor een jaar het zwijgen opgelegd vanwege zijn boek Kerk: Charisma en Macht. Toen Rome in 1992 opnieuw met zwijgplicht dreigde om te voorkomen dat hij deel zou nemen aan Eco-92 in Rio de Janeiro, besloot Leonardo Boff het priesterschap vaarwel te zeggen. Het grootste deel van zijn leven was hij werkzaam als professor theologie, ethiek en filosofie in Brazilië en als spreker in vele universiteiten in de wereld. Hij schreef meer dan 60 boeken, die vertaald zijn in de belangrijkste wereldtalen. In 2001 werd hij in Zweden geëerd met de Right Livelihood Award, de alternatieve Nobelprijs.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo