Free spirits from Brazil – II – Close encounters with Leonardo Boff

LEZING LEONARDO BOFF GEANNULEERD – Tot onze diepe spijt kunnen wij niet anders dan melden dat de lezing van Leonardo Boff, op zondag 13 november in Het zoekend hert, niet kan doorgaan. Onze gelegenheidspartner Europalia laat weten dat de gezondheidstoestand van de vermaarde filosoof en bevrijdingstheoloog het reizen volledig onmogelijk maakt. Wij wensen Leonardo Boff alvast het allerbeste toe. Wij verontschuldigen ons naar alle geïnteresseerden voor de teleurstelling en het ongemak.

In het kader van europalia.brasil organiseert Het zoekend hert een bijzonder tweeluik, waarin literatuur en filosofie centraal staan. Het tweede deel van dit evenement, op zondag 13 november 2011, bestaat uit een lezing door de Brazilaanse bevrijdingstheoloog en filosoof Leonardo Boff, bekend vanwege zijn hartochtelijke pleidooi voor de rechten van de armen en de uitgeslotenen.

Leonardo Boff (Concórdia, 1938) is theoloog, filosoof, schrijver en ecologist. Hij was betrokken bij de eerste uitingen van verontwaardiging over de ellende en het marginaliseren. Zijn geloofspreken lagen mee aan de oorsprong van de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie. Leonardo Boff heeft zich altijd vurig ingezet voor mensenrechten en formuleerde een nieuw Latijns-Amerikaans perspectief in zijn standaardwerk Rechten voor Leven en de middelen om dat waardig te houden. Hij bekritiseerde de onderdrukkende rol van de rooms-katholieke kerk in de sociale en economische structuur van de gemeenschappen waarin ze aanwezig was. In 1985 werd hem door de Congregatie voor de Geloofsleer, geleid door de toenmalige kardinaal en huidige paus Joseph Ratzinger, voor een jaar het zwijgen opgelegd vanwege zijn boek Kerk: Charisma en Macht. Toen Rome in 1992 opnieuw met zwijgplicht dreigde om te voorkomen dat hij deel zou nemen aan Eco-92 in Rio de Janeiro, besloot Leonardo Boff het priesterschap vaarwel te zeggen. Het grootste deel van zijn leven was hij werkzaam als professor theologie, ethiek en filosofie in Brazilië en als spreker in vele universiteiten in de wereld. Hij schreef meer dan 60 boeken, die vertaald zijn in de belangrijkste wereldtalen. Voor zijn actieve steun aan armen en uitgeslotenen ontving hij verschillende prijzen en eredoctoraten. Hij leeft nu in Jardim Araras, een ecologische regio in de gemeente Petrópolis, Rio de Janeiro. In Het zoekend hert komt hij spreken over ‘Harmony in variety’. Voertalen zijn (voornamelijk) Frans en vleugjes Engels en Portugees.

Zondag 13/11/ 2011, van 11.00 tot 13.00 uur. Het zoekend hert ° The searching deer, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem – Antwerpen. Inkom: € 12 (€9 voor studenten). Verplicht reserveren: hetzoekendhert@gmail.com of 0032 473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo