Coen Simon – Waarom we ons ‘echte’ zelf zoeken, maar niet vinden

Op zondag 19 juni 2011 hield filosoof Coen Simon de vierde lezing in de cyclus ‘Streven naar het ware leven’. Boeiende thematiek: ‘Waarom we ons echte zelf zoeken, maar niet vinden’.

Filosoof en publicist Coen Simon toonde aan waarom we onszelf zoeken, maar niet vinden. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat voel ik? De tijdschriften- en boekenindustrie tiert welig op deze vragen, Maar het opstellen van lijstjes over jezelf kan in het oneindige doorgaan, want jezelf zul je niet vinden, meent Coen Simon. In zijn essaybundel Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden maakt deze jonge denker korte metten met de heersende zelfhulpcultuur, die zich tot in alle uithoeken van de samenleving heeft genesteld. Coen Simon analyseert niet enkel scherp hoe egocultuur leidt tot massacultuur en veel levenskunst tot schaamteloosheid, hij pretendeerde ook een uitweg te kunnen tonen: geef je over aan het ritme van de wereld en word wie je bent! Zijn zoektocht langs de randen van het denken geeft zo’n onverwachte kijk op geheugen, tijd, geluk, vriendschap, gevoel, droom en magie, dat niemand nog verlangt naar een andere werkelijkheid dan de eigen.

Coen Simon (1972) is filosoof en publicist. Zijn essays in NRC Handelsblad, nrc.next en Trouw zijn spraakmakend in het publieke debat. In boekvorm verschenen van hem Kijk de mens (2006), Met Kant aan het strand (2006), Lachen om niets (2007) en Sartre en De Beauvoir in een twijfelaar (2008). Hij kwam definitief onder de aandacht van het brede publiek met het succesvolle Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden – zelfhulp voor denkers, tobbers en narcisten (2008), en het literaire Zo begint iedere ziener (2010 – herdruk in maart 2011). Het Nederlandse weekblad HP/De Tijd riep Coen Simon uit tot ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’. In Filosofie Magazine heeft hij een column en is hij ook vaste expert in een vragenrubriek over actuele thema’s.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo