Stine Jensen – Op zoek naar ‘echte’ vrienden

Op zondag 15 mei 2011 presenteerde de Nederlandse filosofe en schrijfster Stine Jensen ‘Op zoek naar ‘echte’ vrienden’ – derde lezing in de nieuwe cyclus ‘Streven naar het ware leven’.

Stine Jensen schreef in 2011 het essay voor de Maand van de filosofie, dat via de boekhandels werd verspreid. Dit essay heet Echte vrienden. De filosofe en schrijfster brengt ware vriendschap in contrast met fenomenen uit ons hypertechnologische tijdperk. Mensen lijken obsessief op zoek naar wat ‘echt’ is. Tv-programma’s waarin het echte leven van gewone of beroemde mensen centraal staat, zijn zeer populair. Via het internet zijn velen op zoek naar vrienden en volgers. Kunnen deze contacten ook ‘echte’ vrienden worden? Stine Jensen heeft aan het internet haar man en een kind te danken. Niettemin hield ze een kritisch en gematigd pleidooi.

Dr. Stine Jensen (1972) werd geboren in Hillerød (Denemarken), als de helft van een eeneiige tweeling, maar groeide op in Nederland. Ze studeerde filosofie en literatuurwetenschap aan de Rijksuniversiteit in Groningen waarna ze verder ging aan de universiteit van Maastricht en promoveerde op Waarom vrouwen van apen houden. Een liefdesgeschiedenis in cultuur en wetenschap, over vrouwen en apen in film, literatuur, verhalen, reclames en wetenschap, van Tarzan tot King Kong. Tegenwoordig werkt Stine Jensen als criticus en columniste voor NRC Handelsblad. Ze schreef onder meer het succesvolle Turkse vlinders. Liefde tussen twee culturen (2005), Dokter Jazz (2009) en Dus ik ben. Een zoektocht naar identiteit (2010) – dit laatste samen met filosoof Rob Wijnberg, intussen hoofdredacteur van dagblad nrc.next. In de bundel Stervensuur (2010) liet ze een literaire thriller publiceren. Binnen het thema van de Maand van de Filosofie in 2006, ‘Niets dan de waarheid’, schreef ze over haar passie voor leugenaars. Zopas verscheen: Ik lieg, dus ik ben.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo