Filosofisch theater van ‘De Tijd’ – voor u

Met de steun van Het zoekend hert ° The searching deer kunt u nu ook naar het theater. Filosofisch theater van De Tijd. Over dubbeldwarse denkers en andere filosofen. Uw kortingprijs: €9 euro per voorstelling. Met ook een nabespreking, speciaal voor u.

WITTGENSTEIN | Dinsdag 26 oktober 2010 – Vertoning: 20:30

De problemen zijn voorgoed opgelost, dacht Ludwig Wittgenstein aan het einde van WO I. Met zijn ‘Logisch-filosofisch traktaat’ dacht hij uit de taal de dubbelzinnigheid te bannen die in de wereld tot misverstanden leidt. Ziedaar het beroemde citaat: ‘(…) van dat waarover niet kan worden gesproken, moet men zwijgen.’
Wat de filosoof tot zwijgen brengt, brengt de fictie van zijn tijd onder woorden. Acteur en regisseur Lucas Vandervorst brengt Wittgensteins logica in aanraking met de troebele taal van ‘het onzegbare’. Een man alleen met zijn denken, ergens in het jaar 1922.

BERCKMANS | Woensdag 27 oktober 2010 – Vertoning: 20:30

Acteur Jurgen Delnaet is diep gefascineerd door de donkere verhalen vol vrolijke klanken van Jean-Marie Berckmans. Voor de voorstelling Berckmans laat hij zich overmeesteren door het hele werk van de Antwerpse ‘chroniqueur van de zelfkant’. Het bestaan genaamd ‘Grauwzone’ doet alles rijmen op existentiële stront. Berckmans’ fenomenale fictie is van een talige bodemloosheid en klinkt als bezwerende jazz, rock ‘n roll. Werk van een vuurspuwer met woorden. De filosoof uit de richel die ellende en schoonheid in een authentieke taal tot verbinding brengt.

BENJAMIN ADORNO | Donderdag 28 oktober 2010 – Vertoning: 20:30

Twee denkers op het wereldtoneel. Hun gedachten bepalen onze cultuur vandaag nog. Walter Benjamin opende de ogen voor de impact van de toenmalige nieuwe media op de traditionele cultuur. De Duits-joodse intellectueel schreef met de adem van het nazisme in de nek. Een werk vol springstof en melancholie. Van Theodor Adorno stamt de idee dat kunst weerstand kan bieden tegen de consumptiemaatschappij. In pasklare oplossingen geloofde hij niet. In de revolutie evenmin. Alleen het denken kan ons redden. En daar staan ze nu, de bevriende, o zo verschillende filosofen. Of zijn het clowns? Ze kibbelen. Ze zwijgen en wachten. Op een antwoord, als een slagroomtaart in het gelaat. Lucas Vandervost en Jurgen Delnaet doen zich voor als Laurel & Hardy die zich voordoen als Adorno & Benjamin: een avond vol geleerde fratsen.

Deze drie filosofische producties spelen in Rataplan, Wijnegemstraat 240, 2140 Borgerhout-Antwerpen. Reserveer via hetzoekendhert@gmail.com en uw kortingticket ligt klaar aan de kassa. Voor meer informatie: 0032 473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo