Maarten Meester over nieuwe spiritualiteit

Ma 04/01/10 – Op zondag 7 februari 2010 spreekt de bekende Nederlandse filosoof Maarten Meester in Het zoekend hert over ‘de nieuwe spiritualiteit’.

De jongste jaren ontstaan in de westerse wereld tal van nieuwe spirituele stromingen. De meeste van deze stromingen hebben een vergelijkbare grondstelling: alleen wie zich van deze wereld bevrijdt, kan zich er thuis voelen. Mooi, zo lijkt het. Maar hoe realiseer je zo’n heilzame thuiskomst? Filosoof en literatuurwetenschapper Maarten Meester schreef hierover een bijzonder essay in de boekenserie ‘Jonge denkers over grote religies’. Hij presenteert een paar mogelijkheden. Neem direct afscheid van de bestaande wereld, zeggen bepaalde spirituele stromingen. Interpreteer niet meer, maar neem alles puur waar zonder etiketten te plakken. Andere spirituele stromingen zeggen: beschouw je bewustzijn als een toverbol, die alles interpreteert op een manier die jou van dienst is. De wereld is dan vol betovering. Maarten Meester belicht deze stromingen vanuit een filosofisch en objectief standpunt, maar ook met kritische zin: ‘De meeste problemen heb ik met het dogma dat de mens alles in zichzelf kan ontdekken.’

De lezing loopt van 11 tot 12.30 uur, in Het zoekend hert, Koninklijkelaan 43, 2600 Berchem. Reserveren wordt ten zeerste aanbevolen: hetzoekendhert@gmail.com of +32 (0)473 68 66 65.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo