ONZE TOEKOMST HERDENKEN. MET WELKE FILOSOFIE KUNNEN WE VERDER?

‘Met welk denken houden we stand in deze tijd – en durven we de toekomst aan?’ Deze filosofische hamvraag werd in 2019 geformuleerd door Het zoekend hert bij het 10-jarige jubileum van ons filosofiehuis. Meer dan 100 auteurs stuurden hun even creatieve als diepzinnige antwoord in. Maar intussen arriveerde het coronavirus… Daarom moeten we meer dan ooit onze toekomst herdenken, meer bepaald vanuit deze essentiële intellectuele vraag: ‘Met welke filosofie kunnen we verder?’

Niets is nog wat het was sinds deze even onverwachte als onvoorspelbare pandemie. Aan de meest indringende van de toen geselecteerde auteurs werd daarom gevraagd om opnieuw te reflecteren. Zij zullen hun kwaliteitsvolle antwoorden van eertijds en ook nieuwe inzichten, twijfels en zorg om mens en wereld, vertolken tijdens het filosofisch-literaire project ‘Onze toekomst herdenken’. Niet minder dan 18 auteurs, variërend van jonge denkers en literatoren tot een geneesheer en een vermaarde natuurwetenschapper, kregen nu deze cruciale vraag voorgelegd: ‘Met welke filosofie kunnen we verder?’

Gereputeerde denkers

Het totaalprogramma bestaat uit drie thematische clusters, met telkens drie deelprogramma’s, afgesloten door een grootschalige synthese-manifestatie. In totaal gaat het dus om minstens 10 programmadelen, online gepresenteerd op evenveel zondagen, van 20-09-2020 tot en met 20-06-2021. Elke thematische cluster met drie deelprogramma’s wordt gecoördineerd door een literair bekwame denker die de essayisten zal coachen, inleiden en bevragen: respectievelijk Tinneke Beeckman, Katrien Schaubroeck en Marlies De Munck. Voorafgaand aan het combinatieproject is er een inleidende dubbellezing met boekpresentatie door Jean Paul Van Bendegem en Griet Vandermassen – over de toekomst van de individuele, ouderende denker. Tussentijds is er minstens één artistieke videopresentatie door kunstenares Carlijn Kingma.

Online en live

Tijdens de coronacrisis worden de lezingen online gepresenteerd, vervolgens beschikbaar gehouden. Een live-slotmanifestatie, op zondag 30 mei 2021, vormt het orgelpunt van de symfonische ontwikkeling met de 18 diverse stemmen. De getuigenissen van de drie coaches worden dan aangevuld met lezingen door prominente auteurs die nog extra focussen op de vraag naar de best denkbare filosofie voor de toekomst.

De essays worden uiteindelijk in boekvorm uitgegeven, als een tijdsdocument.

‘ONZE TOEKOMST HERDENKEN. MET WELKE FILOSOFIE KUNNEN WE VERDER?’ is een project van Het zoekend hert in samenwerking met Humanistisch Verbond, mee ondersteund door Literatuur Vlaanderen en Masereelfonds. Alle informatie, en dus ook de online-presentaties van de programma’s, vindt u weldra op deze website: www.hetzoekendhert.be.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo