Activisme en practivisme – met Dr. Eva Rovers

De lopende lezingencyclus Doorheen de duisternis van Het zoekend hert wordt op zondag 10 juni 2018 afgesloten met een dubbele klapper: een syntheselezing door criticus en activist Wouter Hillaert (rekto:versoHart boven Hard) en schrijfster en cultuurhistoricus Dr. Eva Rovers, vervolgens een boekpresentatie van de allernieuwste titel van Eva Rovers – Practivisme – met als ‘tegenspreker’ historicus en politiek denker Dr. Thomas Decreus.

De komst van Dr. Eva Rovers is een buitengewone gebeurtenis nu deze cultureel hoogstaande vrouw en topbiografe zich met haar nieuwste boek definitief als tegendenkster heeft ‘geout’. In Het zoekend hert komt zij niet alleen een thematische lezing houden over De eendimensionale mens in opstand (om 11 uur), maar zal ze ook haar nieuwe boek presenteren (om 14.30 uur).

In Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen (Prometheus, 2018) bindt Eva Rovers de strijd aan met de verlammende machteloosheid die iedereen kent. Daarvoor gaat zij te rade bij filosofen, opstandige bejaarden,  smartphone-demonstranten en anderen. In haar ochtendlezing zal zij ingaan op de dreigingen zoals we ze actueel beleven: terreurdreiging, kernoorlogen die met één enkele tweet kunnen worden ontketend, politici die meer naar bedrijven dan naar burgers luisteren en zo actief bijdragen aan een desastreuze opwarming van de aarde.

Eva Rovers pleit voor een radicale bewustwording. Met onze aangejaagde honger naar immer meer, consumeren wij ons dwars door alle grondstoffen heen. Tot alles op is. Wellicht beseffen we dan pas dat het geweld niet alleen van een ander komt, maar van onszelf. Is er een weg uit dit duistere feest van overvloed? Eva Rovers ontdekt een eerste stap in het ‘klaarlichte denken’ van Albert Camus, maar zoekt ook verder naar verlichting, zo praktisch mogelijk.

Voor de syntheselezing van Doorheen de duisternis, met Wouter Hillaert en Eva Rovers, zijn er nog twee speciale plaatsen voor kandidaat-deelnemers die over deze bijeenkomst een bespiegeling willen schrijven (minimaal 100, maximaal 500 woorden). Voor de boekpresentatie, met Dr. Thomas Decreus en Dr. Eva Rovers, bedraagt de inkomprijs € 12 (€ 8 voor studenten en -30-ers). Reserveren is verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo