Waar geen wil is, is een weg – met Henk Oosterling

De vermaarde stadsactivist, docent en bekroonde filosoof Henk Oosterling presenteert op zondag 30 april 2017 in Het zoekend hert zijn boek Waar geen wil is, is een weg. In dit levenswerk propageert hij een ‘intercultureel doen-denken’ dat ontstaan is door een diepe interactie tussen Oost en West. Henk Oosterling houdt bij deze boekpresentatie een lezing, Niel Staes (Oikos) treedt op als ‘reflector’.

Henk Oosterling (1952) is sinds 1990 docent wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij in 1985 zijn master filosofie behaalde. Begin jaren tachtig verbleef hij in Japan enbekwaamde zich in kendo. Via het Japanse zwaardvechten verdiepte hij zich in het oosterse denken en doen. Op de top van zijn fysieke kunnen was hij Nederlands kendo-kampioen. Vanuit een doordachte levenshouding, met daarin elementen van de Japanse levenswijze, startte hij intussen vermaarde cultuureducatieve initiatieven, zoals Rotterdam Vakmanstad. Deze stichting verzorgt opvoedkundige projecten in de wereldhavenstad. Zo organiseert zij op basisscholen lessen in judo, filosofie, koken, ecologie en tuinieren met als doel kinderen een actieve en zelfbewuste houding aan te leren.

De oorsprong van het ‘doen-denken’ van Henk Oosterling ligt in het Oosten, in de praktijk van het zenboeddhisme en de Japanse krijgskunsten, maar ook in het Westen, onder meer bij Franse differentiedenkers (Foucault, Derrida, Lyotard, Deleuze, Guattari) die zich uitdrukkelijk tegen dogma’s verzetten. In Waar geen wil is, is een weg houdt Henk Oosterling een fascinerende interculturele verkenning naar de bronnen van zijn levenshouding en de raakvlakken tussen beide denksferen.

  • In 2008 ontving Henk Oosterling de Laurenspenning voor zijn verdiensten voor het maatschappelijke en culturele leven
  • In 2013 kreeg hij de Van Praag-prijs voor mensen ‘die zich inzetten voor een menswaardigere samenleving’
  • Zijn nieuwe boek is geselecteerd voor de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2017, die eind april wordt uitgereikt

 

Deze boekpresentatie wordt georganiseerd in samenwerking met Masereelfonds en uitgeverij Boom, in het kader van Plan A, een burgerproject in de stad Antwerpen, dat plaatsvindt in het laatste weekend van april 2017. Afspraak in Het zoekend hert op zondag 30 april 2017 om 11 uur. Inkom: 12 euro, maar wie ter plaatste het boek koopt, krijgt dat bedrag meteen terug. Reserveren is wel verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

 

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo