De kunst van het essay – Meesterklas met Thijs Lijster

In het derde weekend van mei 2017 organiseert Dr. Thijs Lijster in Het zoekend hert een unieke meesterklas over ‘De kunst van het essay’, uitgaande van de bewonderenswaardige essayistiek van T.W. Adorno en Walter Benjamin.

Deze Meesterklas vindt plaats op zaterdag 20 en zondag 21 mei 2017, telkens van 13.30 tot 17.30 uur. Heel nauwgezet wordt tijdens twee namiddagen ingegaan op inhoud en vorm van de meesterlijke essays van twee tenoren van de Frankfurter Schule, Theodor Adorno en Walter Benjamin, die een heel eigen en authentieke stijl hanteerden. Daarbij worden filosofische geschiedenis, systematische bestudering en praktijkoefening afgewisseld, te beginnen met de traditie van het essay, van Michel de Montaigne en David Hume tot Virginia Woolf en Roland Barthes, onder anderen. Vervolgens wordt de tekst Het essay als vorm van Theodor Adorno onder de loep genomen.

In een derde fase wordt ingegaan op de actualiteit van het essay: wat betekent deze literaire en filosofische vorm in het huidige tijdsgewricht? Aan de hand van hedendaagse voorbeelden toont Thijs Lijster aan wat de essayistiek vandaag nog altijd vermag.
De deelnameprijs bedraagt € 98, inclusief het boek van Uitgeverij Octavo: De kunst van kritiek. Adorno in context (2015). Aan de kandidaat-deelnemers wordt gevraagd bij hun inschrijving een beknopte motivering te geven (van maximaal 100 woorden). Stuur deze persoonlijke motivering naar hetzoekendhert@gmail.com. Zo maakt u kans op één van de 12 plaatsen.

 

Dr. Thijs Lijster (1981) is filosoof en coördinator van onderzoekscentrum Arts in Society in Groningen. Hij studeerde filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en de New School for Social Research in New York. Hij is gespecialiseerd in kritische theorie en esthetica. In 2012 promoveerde hij cum laude op het proefschrift Critique of Art. Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on Art and Art Criticism. Hij publiceert in wetenschappelijke tijdschriften, maar ook voor een breder publiek zoals in De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. Hij won de ABG/VN Essayprijs 2009 en de Nederlands/Vlaamse Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010. Hij was medesamensteller van Nieuwe Duitse Filosofie (2014) en De kunst van kritiek (2015). Recent publiceerde hij het opgemerkte essayboek De grote vlucht inwaarts (2016). Dit werk werd zopas genomineerd voor de shortlist van de Socrates Wisselbeker 2017.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo