Mirna Funk in de Diaspora – Boekpresentatie – Gratis

In juni 2016 wordt de jonge Berlijnse schrijfster, journaliste en filosofe Mirna Funk door Het zoekend hert verwelkomd voor een schrijversresidentie met speciale schrijfopdracht: een filosofisch-literair essay over ‘Denkers en bouwers in de diaspora’ (werktitel). Maar eerst presenteren we graag de Nederlandse vertaling van de eerste roman van Mirna Funk: Winternabijheid – over het wedervaren van een jonge Duitse vrouw met Joodse roots.

Lola, de hoofdpersoon in Winternabijheid, is geboren en getogen in Oost-Berlijn. Als kind uit een gebroken gezin zoekt ze driftig contact met haar Joodse roots, maar wordt geconfronteerd met hippe leeftijdsgenoten waarvan ze het gedrag als anti-semitisch ervaart. Op zoek naar haar oorsprong en een nieuwe, stevige identiteit trekt de jonge vrouw naar het Beloofde Land. In de moderne, uiterst levendige kust- en cultuurstad Tel Aviv ontmoet ze een kunstzinnige jongeman die tijdens zijn militaire dienstplicht is getekend door oorlogservaringen. Met hem voert ze intense dialogen en beleeft ze een broeiend liefdesavontuur terwijl een nieuwe Gaza-oorlog voor oplopende spanningen, reële dreigingen en psychische trauma’s zorgt. Tegelijk worstelt Lola met familie en vrienden in Duitsland en elders. Door een mix van ervaringen raakt de jonge vrouw op drift, terwijl ze zich nog altijd wil ontwikkelen tot een persoon die kan worden aanvaard binnen een eeuwenoude cultuur, zij het dan als de dynamische, avontuurlijke en ambitieuze vrouw die ze ook nog altijd is.

BOEKPRESENTATIE – zondag 26 juni – 11 uur. De jonge Vlaamse schrijfster Anneleen Van Offel opent met een ‘parallelle’ lezing over Diaspora als mentale gesteldheid. Mirna Funk vertelt daarna in het Duits en het Engels over haar persoonlijke ‘diaspora’. Ten slotte wordt ze in het Duits geïnterviewd door schrijfster en literair vertaalster Hilde Keteleer.

Mirna Funk (1981) studeerde filosofie en geschiedenis aan de Humboldt Universität in Berlijn. Met Winternähe (Winternabijheid) schreef ze “een intens emotionele, contemporaine roman vol tegenstrijdigheden, angsten en vreugde en tegelijk een zeer actueel en politiek boek”. Voor deze eerste roman werd Mirna Funk in Duitsland bekroond met de Uwe Johnson prijs voor nieuw literair talent. In De Morgen kreeg Mirna Funk zopas 4 sterren: “Een belangrijk onderwerp (…) Goed geschreven en rijk aan gebeurtenissen”.

Gratis inkom. Reserveren wel verplicht: hetzoekendhert@gmail.com.

Het zoekend hert ° The searching deer is een intiem en onafhankelijk filosofiehuis in het zuiden van Antwerpen, waar denkende enkelingen terechtkunnen voor zingevende ontmoetingen en geëngageerde activiteiten.

Koninklijkelaan 43
B-2600 Berchem-Antwerpen

het zoekend hert logo